Nanoméretű robotok diagnosztizálnak
A kanadai kutatók által kifejlesztett pirinyó robotok példátlan sebességgel ismerik fel a betegségeket.

Egy, a kanadai Brock Egyetem kutatói által vezetett csapat olyan nanobotot (apró robotot) hozott létre, amellyel a betegségek sokkal gyorsabb és pontosabb diagnózisára nyílik lehetőség. A tudósok nemrég az ACS Nano nevű folyóiratban publikálták a technológiát bemutató tanulmányukat.

„A [nanobot] kialakítása bonyolult, ám a használata rendkívül egyszerű" – nyilatkozta egy sajtóközleményben Feng Li, a Brock Egyetem kémiaprofesszora. A robot átmérője mindössze 20 nanométer (vagyis a tű hegyénél is kisebb), és az eszköz aranyból készül. Az apró szerkezetből rövid és hosszabb DNS-szálak kandikálnak elő. Ez utóbbiakat mindig egy konkrét betegségre szabják (a kutatók először tuberkulózissal tesztelték az eljárást), a rövidebb szálak pedig olyan vegyületet tartalmaznak, amely a fonalak levágása után fluoreszkálni kezd.


Amennyiben a nanobotot olyan vérmintába helyezik, amelyben tuberkulózis-DNS-t tartalmazó sejtek úszkálnak, a hosszú szálak azonosítják a betegséget, és levágják a rövidebb fonalakat, amitől a folyadék „izzásnak” indul.

A módszer teszteléséhez a kutatók egészséges emberek vérmintáit és egyetlen szál tuberkulózis-DNS-t tartalmazó kémcsövekbe ejtették a pöttöm szerkezeteket. A tudósok valós időben figyelték, amint a minták egyre intenzívebb ragyogásba kezdtek. A fényük 20 perc után volt a legerősebb. A kórmeghatározás időtartamát azért fontos megemlíteni, mert a legtöbb tuberkulózis-teszt legalább egy napot vesz igénybe, és az eredményeket orvosoknak vagy szakképzett labortechnikusoknak kell kielemezniük.

A bakteriális fertőzések mellett az ebolához hasonló, erősen fertőző vírusos betegségek gyors felismeréséhez potenciálisan szintén hasznos lehet az eljárás. Bár a részecskék önmagukban nem tudják leküzdeni a betegségeket, fürge működésük miatt az orvosok hatékonyabban kezelhetnék a pácienseket.