Los Angelest és Las Vegast köti majd össze egy új vasút
A nagysebességű vasutat egy kínai konzorcium építi.

Mindenki izgatott lett a hírre, hogy egy kínai vállalat gyorsvasút révén kívánja összekötni Los Angelest Las Vegas-szal. A kaliforniaiak végre a dugók és reptéri zűrzavar kikerülésével, mindössze 80 perc alatt utazhatnak el a szerencsejátékok fellegvárába. Bár az ötlet izgalmas, korántsem új.

A nyolcvanas években egy nyugat-német cég már megpróbálkozott egy hasonló projekttel. 1989-ben már a Popular Science is beszámolt az európai tervekről, amelyek szerint egy vonat 310 mérföld per órás sebességgel 75 perc alatt suhanna át az egyik városból a másikba. Az 1990-es évek közepéig tervezték megvalósítani a vasutat. 1992-ben ugyanakkor a pénzügyi források elapadtak.

Remélhetőleg ezúttal végig sínen marad a projekt. Az új megállapodás keretében 100 millió dollár már most rendelkezésre áll, és jövő szeptemberre az építkezések akár el is kezdődhetnek. A költségek egyelőre nem ismertek, de a Verge szerint egy korábbi verziónál 6,3 milliárd dollárra rúgott a becsült ráfordítás. A Quartz jelentése azonban több mint 12,7 milliárd zöldhasúra taksálja az értéket, és az általa idézett források szerint 3 évet vehet igénybe az építések kivitelezése. Ami a fogyasztókat illeti, körülbelül 89 dolláros jegyárra számíthatnak.