Nagyobb hatótávolságú rakétát kapnak a B52-esek
A lassan elavulttá váló bombázók az új fegyverrel ismét ütőképes flottákkal gazdagíthatják az Egyesült Államok Légierejét.


A ma élő amerikaiak több mint fele még meg sem született, amikor is 1962-ben az USA Légiereje számára az utolsó B52 Stratofortress bombázót leszállították. A mostanáig 53 évet leszolgáló, nagy múltú repülőgép a vietnámi háborútól a terror elleni harcokig az összes nagyobb amerikai konfliktusból kivette a részét. A Lockheed Martin új cirkálórakétája révén a tagbaszakadt jármű most dicső életútjának új szakaszába léphet.

Az említett fegyver egyébként a gyártó Közös Levegő-Föld Robotrepülőgépe (JASSM). A rakétát úgy tervezték, hogy valamennyi amerikai bombázóval (pl. B-1, B-2 és B-52), illetve számos vadászgéppel (F-16 és F-15) működni tudjon, sőt, a jövőben az egyik változat elméletileg a Lockheed F-35-ösével is kompatibilis lesz. A Lockheed októberben bejelentette, hogy egy 305 millió dolláros szerződés keretében a rakéta egy kiterjesztett hatótávolságú verziójával is el fogja látni a Légierőt.

A körülbelül 900 kilogrammos JASSM infravörös és zavarálló GPS vevőt használ céljának eléréséhez. A rakéta felét egy kb. 450 kilogrammos hasznos teher képezi, amelynek rendeltetése, hogy az eszköz a megerősített célpontokon is keresztülhatoljon. A JASSM a célokig a saját sugárhajtóművével tud eljutni. Míg az eredeti rakéta csupán mintegy kb. 322 kilométert volt képes megtenni, a kiterjesztett hatótávolságú változat (JASSM-ER) már akár 800 kilométerre fekvő objektumokra is lesújthat. Éppen a fegyver mondott jellemzője miatt olyan vonzó a JASSM a B-52-esek számára; az 1950-es években gyártott monstrumok enyhén szólva is zajosak és születésük óta a légvédelem is hatalmasat fejlődött. A körülbelül 480 extra kilométer ugyanakkor ismét ütőképes flottát kovácsolhat a vén góliátokból.

Ezen a videón egy B-52-es látható, amint egy „átlagos” JASSM rakétát bocsát ki magából: