Nagy volt az érdeklődés az NIDays 2016 iránt
Többszörös vállalati jubileumhoz is kötődött a National Instruments kedden budapesten tartott éves technológiai rendezvénye.

Idén október 4-én került sor a National Instruments (NI) berkeiben nagy hagyományú NIDays rendezvénysorozat Budapesti állomására, amely egyrészt a mérnökök, kutatók és felsőoktatási hallgatók  számára a legösszetettebb tervezési problémákat áthidaló platformalapú rendszereket, méréstechnikai és adatkezelési megoldásokat kínáló, texasi székhelyű vállalat éves újdonságokat bemutató központi NIWeek rendezvényét követi, másrészt a kelet-közép-európai régiós konferenciák sorát nyitja. Az ez évi grafikus technológiai nap két fontos vállalati évfordulóhoz kötődik: 40 éves a National Instruments, alapterméke, a LabVIEW grafikus rendszertervező szoftvernek első kiadása pedig éppen 30 éve jelent meg. A magyarországi NIDays ezen felül még egy helyi, de globálisan is jelentős jubileum köré fonódhatott, hiszen idén ünnepli 15 éves fennállását az NI egyik legjelentősebb külföldi gyártóbázisa, a debreceni NI Hungary Kft.

A budapesti NIDays népszerűsége évről évre nő, a konferenciára regisztrálók száma minden évben magasabb, idén pedig meghaladta a 350-et, amely szinte a rendezvény mostani kereteinek határait feszegeti. A nyitóelőadáson például nemcsak hogy a mintegy 300 főt befogadó központi előadóterem telt meg, de sokan az előtérben, az ottani képernyőkre kivetítve követték nyomon a bent zajló előadásokat és élő tesztelési bemutatókat. Ezen felül csúcsot döntött az előtérben kiállítási standdal jelen lévő partnerek, az NI megoldásaira épülő termékeket fejlesztő cégek száma: 15 kiállító újdonságairól tájékozódhattak az érdeklődők.

Megújult a LabVIEW is

Az idei NI-s fejlesztések egyik legfontosabbika a LabVIEW 2016 megjelenése, amely tovább egyszerűsíti az alkalmazásfejlesztést többek között az új csatornavezetékek alkalmazása révén, amelyekkel a bonyolult aszinkron átvitel egyetlen vezetékre egyszerűsíthető. A LabVIEW-felhasználók sikereinek alapja többek között abban rejlik, hogy mind a termék, mind az azt támogató ökoszisztéma nyílt, és a LabVIEW 2016 is megőrzi ezt az arculatot.

A LabVIEW 2016 ezen felül teljesen kompatibilis az NI rádiófrekvenciás tervezéshez és teszteléshez, beágyazott vezérlésekhez és felügyeleti rendszerekhez, valamint a mérnökhallgatók oktatásához kínált legújabb moduljaival: a második generációs vektorjel-adóvevővel, az NI PXIe-6570 típusú digitális mintagenerátor műszerrel, az NI PXIe-4135 típusú kisáramú mérő feszültségforrással (SMU), az időérzékeny hálózati átvitelt (TSN) támogató CompactRIO vezérlőkkel és az NI ELVIS (Educational Laboratory Virtual Instrumentation Suite) RIO vezérlőmodullal.

Második generációs vektorjel-adóvevő

Szintén a 2016-os konferenciasorozatban hívták fel a figyelmet egy másik jelentős új fejlesztésre, a második generációs vektorjel-adóvevő (VST) megjelentetésére. Még 2012-ben az NI új megvilágításba helyezte a mérőműszerekről alkotott képet, amikor megjelent az első, LabVIEW alól programozható FPGA-val rendelkező vektorjel-adóvevő, lehetővé téve ezzel a rádiófrekvenciás tervezések felgyorsítását és a tesztelési költségek mérséklését. Az NI PXIe-5840 típusú egység egy 6,5 GHz-es vektorjel-generátort, egy 6,5 GHz-es vektorjel-analizátort, egy nagy teljesítőképességű, felhasználó által programozható FPGA-t, továbbá gyors soros és párhuzamos digitális illesztőket tartalmaz, mindössze egyetlen, két egység széles PCI Express modulba építve. A legújabb, 1 GHz-es sávszélességgel rendelkező VST kitűnően használható számos különféle területen, többek között 802.11ac/ax norma szerint kommunikáló eszközök tesztelésére, mobil és IoT-eszközök vizsgálatára, 5G-hez kapcsolódó tervezéshez és teszteléshez, rádiófrekvenciás IC-k tesztelésére vagy akár radarprototípusok vizsgálatára.

Noha a második generációs vektorjel-adóvevővel számos különféle kifinomult RF-probléma azonnal megoldható, szoftver-alapú felépítéséből következően a felhasználó által programozható FPGA-jába tetszés szerinti kód tölthető be. Az intuitív, LabVIEW rendszertervező szoftver révén a VST a firmware szintjén pontosan azzá alakítható, amire szükség van, segítségével még a legkomolyabb méréstechnikai problémák is megoldhatók. Ez a műszer a hagyományos mérések által megkövetelt rádiófrekvenciás jellemzőket ötvözi a szoftverrádiók rugalmasságával.