Nagy felbontású UV-teleszkópot építenek
Az univerzum legnagyobb energiájú folyamatainak aprólékos tanulmányozásához hozzák létre a távcsövet.

Különleges rálátást fog nyújtani az univerzumra egy rövidesen megépítendő, az elektromágneses spektrum ultraibolya tartományában kutakodó, új űrteleszkóp. Az ULTRASAT műhold főleg a nagy energiájú jelenségek titkaiba kínál majd mélyreható betekintést. Ilyenek például a szupernóva-robbanások, a neutroncsillag-karambolok és az aktív fekete lyukak, amelyek mindegyike akár gravitációs hullámokat is generálhat, vagy például kozmikus részecskegyorsítóként is működhet.

Otmar D. Wiestler, a Helmholtz Association elnöke és Helmut Dosch, a Helmholtz központ DESY nevű intézetének elnöke megállapodott a Weizmann Institute of Science intézettel, hogy az izraeli projektet német részvétellel fogják megvalósítani.


Az űrteleszkóp 100 megapixeles UV-kameráját a DESY fogja elkészíteni.

Az ULTRASAT az égboltot az elektromágneses spektrum ultraibolya tartományában (220–280 nanométer hullámhosszon) különösen nagy, 225 négyzetfokos látómezővel fogja tanulmányozni.

A távcső többek között a nehéz kémiai elemek eredete után fog nyomozni. A világegyetemben a hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elemek szinte kizárólag magfúzió során születnek meg. A csillagok energiájának forrása is ilyen nukleáris egyesülési folyamatokban keresendő, de ez a megállapítás csak a vasig érvényes. A nehezebb elemek, mint például az ólom vagy az arany már az univerzum legerőteljesebb folyamatai, például egy csillag szupernóvaként történő felrobbanása vagy két neutroncsillag ütközése – során jönnek létre. Minthogy az ULTRASAT rendkívül érzékeny lesz a nagy energiájú kozmikus eseményekre, a technológia jelenlegi fejlettségi szintjén optimális eszközként szolgálhat majd az ilyen típusú anyagszintézis körülményeinek részletesebb feltárásához.