Nagy a pörgés – rakétakilövés centrifugával
Tekintve, hogy a rakéta-üzemanyagok ára töretlenül szárnyal, indokolt alternatív megoldásokat keresni a műholdak űrbebocsátásához. Egy amerikai céget éppen ez a felismerés vezette saját kinetikus módszerének kidolgozására.

Egy „Kinetic Launch System” (kinetikus kilövőrendszer) elnevezésű, hatalmas centrifuga segítségével tervez szuborbitális tesztrepüléseket végezni egy SpinLaunch nevű, amerikai cég. A kísérleti bevetések kivitelezése már idén megkezdődhet.

A bátor koncepció szerint a centrifuga vákuumkamrájában a kilövésre szánt, kisebb objektumokat óránkénti 5000 mérföldnél is nagyobb sebességre „felpörgetik”, hogy aztán egy hírtelen megnyitott alagúton keresztül a sztratoszférába hajítsák őket. A felbocsátott tárgyak ezt követően már csupán leheletnyi hajtóműves segítséggel is képesek Föld-körüli keringési pályára állni.


Az egész találmány célja természetesen, hogy az eszeveszetten drága rakéta-üzemanyagok alkalmazását minimalizálni lehessen. Az ötletgazdák szerint ráadásul a technológiával napi öt kilövést is le lehet bonyolítani, ami a többi cégnél állítólag akár egy hónapot is igénybe vehet. Jonathan Yaney, a cég alapítója és vezérigazgatója a Wirednek azt nyilatkozta, hogy a műholdak egyszeri felbocsátásának árát a találmányukkal akár 500 000 dollár (150 millió forint) alá is le lehetne szorítani.