Robotikus nadrággal tehermentesítenék a menetelő katonákat
A Harvard Egyetem által tervezett ruhadarab a láb mozgásának leképezésével könnyíti meg viselőjének az előrehaladást.

Az emberek már időtlen idők óta különleges öltözéket húztak magukra a háborúkhoz. Az ókori sisakoktól a középkori lemezpáncélokon keresztül a modern álcaruhákig a katonai öltözékek hűen tükrözik mind a védelmi szükségletek, mind pedig a hadászati stílus evolúcióját. Korunkban, a fokozottan gépesített hadviselés idején nem meglepő, hogy a DARPA robotikus, mesterséges külső vázzal (exoskeleton) vértezné fel a háborúba induló gyalogosokat. A DARPA a közelmúltban a marylandi Aberdeen Gyakorlótéren tesztelte a tehermentesítő technológiát.

A Harvard Egyetem Wyss Intézetében tervezett és a DARPA finanszírozásával megalkotott ruha nem igazán emlékeztet a Vasember kemény testpáncéljára. Az öltözéket javarészt rugalmas szövet és beágyazott érzékelők alkotják. Az egymással és egy kicsiny komputerrel is összeköttetésben álló szenzorok detektálják a test megfeszülő részeit, és a lábak mozgását lekopírozva komoly „kolonctól” szabadítják meg az izmokat és az ízületeket.

A menetelés megkönnyítése mellett a külső váz adatokat is gyűjt a katonák mozgásáról, és megállapítja, hogy a tevékenységeik során mennyi kalóriát égetnek el.

A fejlesztés tehát nem csupán egy furcsa pantalló, hanem egy furcsa pantalló, amelynek segítségével az amerikai hadsereg részletes információt gyűjthet a ruhadarab viselőinek fizikai aktivitásáról.

Íme, egy videó a fejlesztésről: