hirdetés
hirdetés

Kultúra

Nácik vitték el a meteorit-istent

A mai Mongólia és Szibéria között csapódott a földbe 15 ezer évvel ezelőtt a Chinga-meteorit, amelyből azt a buddhista szobrot faragták, amit most fedeztek fel egy aukción. Az úgynevezett Vasembert nácik vitték Tibetből Németországba.

hirdetés

Az Elmar Buchner, a Stuttgart Egyetem kutatója vezette kutatócsoport földönkívüli anyagból készült, Vaisravanát, a háború és gazdagság buddhista istenét ábrázoló alkotást azonosított. A szobrot ataxitból, rendkívül ritka, nagyon magas nikkel tartalmú, földönkívüli vasmeteoritból faragták. Buchner a Meteoritics and Planetary Science szakfolyóiratban publikálta a szobor geokémiai elemzését Buddha az űrből címmel.

Habár a Chinga-meteorit darabjait 1913-ban fedezték fel, Buchner szerint már évszázadokkal korábban is tudhattak létezéséről. A mintegy 24 centiméter magas, Vasembernek elnevezett szobrot még 1938-ban fedezte fel a Heinrich Himmler által támogatott tibeti expedícióján Ernst Schäfer, aki az arianizmus gyökereit és az árják őshazáját is kutatta Tibetben és Himmler megrendelésére antropológiai méréseket is végzett, de fontos feladatának a tibeti állatfajok megfigyelését tartotta.

Nem tudni pontosan, hol találta Schäfer a szobrot, és mi keltette fel iránta az érdeklődését, de úgy vélik, amiatt a nagy szvasztika (egyenlő szárú kereszt, amelynek a szárai derékszögben megtörnek, a nácik horogkeresztes jelképe innen ered) miatt vitte a csapat magávalNémetországba, amelyet a szobor közepére véstek, s ami amúgy a buddhizmusban a jó szerencsét jelképezi. Németországban a Vasember egy magángyűjteménybe került és 2009-ig nem vizsgálta tudományosan senki.

Akkor aukcióra bocsátották, s azóta vizsgálják a Stuttgart Egyetem kutatói. A mintegy 10,5 kilogramm súlyú szobor anyagát Buchner szerint nem elég körültekintően választotta meg a művész, aki azonban bizonyosan nem volt tisztában azzal, hogy rendkívül kemény meteorittal van dolga. Buchner az AFP-nek elmondta, úgy véli, a szobrot mintegy 1000 évvel ezelőtt készíthette a buddhizmust megelőző bön/bon-kultúra mestere. De alapos tudományos vizsgálat még nem tisztázta a pontos korát és az eredetét.

Karosszékben
A Vasember az egyetlen meteoritból alkotott alak, ezért nincsenek párhuzamai, amelyek megkönnyítenék értelmezését. Anyaga önmagában is érték, mintegy 20 ezer dollárra tehető, de ha a szobor korát helyesen becsülték ezerévesre, értéke a kutatók szerint felbecsülhetetlen lehet.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[116058] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés