Művészet és technika, egységben
A művészet ott kezdődik, ahol a technika véget ér – hangzik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban a napokban megnyílt képzőművészeti kiállítás jelmondata.

Szombaton nyílt meg és augusztus 24-éig lesz látogatható Budapesten, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban a Kunst trifft Technik című képzőművészeti kiállítás. Ennek keretében fiatal művészek húsz olyan festményét mutatják be Európa egyik legrégebbi műszaki múzeumában, amelyek az AVL csoport és a Regensburgi Egyetem művészeti fakultásának együttműködése eredményeképpen jöttek létre, és mindegyik témájában közvetlen vagy közvetett kapcsolatban van a technikával.

Hajtásláncrendszerek fejlesztése – itthon is

A grazi székhelyű AVL List GmbH világszerte az elsőszámú független vállalatok közé tartozik a belsőégésű motorokon alapuló hajtásláncrendszerek és az ezt támogató szoftvereszközök, jármű- és motorszimulációs szoftverek fejlesztésében, illetve a motor- és járműtechnikai mérő- és vizsgálórendszerek fejlesztésében és gyártásában. Az AVL napjainkban a világ 45 országában több mint 6000 alkalmazottat foglakoztat. 2002-ben hozta létre budapesti fejlesztőközpontját a több mint ötven éves múlttal rendelkező hazai gépjármű-technikai kutatóbázis, a Jáfi, majd Autókut motorfejlesztő csapatára alapozva.

Az AVL Autókut Kft. a magyar járműipar több mint száz éves hagyományait viszi tovább, budapesti telephelyén közel 140 munkatársával – köztük több mint 110 mérnökkel – végzi kutatás-fejlesztési tevékenységét.  Ez magában foglalja a motorfejlesztés és -tesztelés teljes vertikumát a tervezéstől, a szerkezeti és áramlástechnikai számításokon át a fékpadi égés- és mechanikai kísérletekig. A Budapesten elért műszaki eredmények a világ mind az öt kontinensén megjelennek a motor- és járműgyártók termékeiben, személy- és tehergépkocsiknál, erőgépeknél és hajóknál egyaránt.

– Amikor az AVL vezetetése a kilencvenes évek végén úgy döntött, hogy a grazi központú autóipari fejlesztő és az Autókut egy húsz évvel azelőtti gyümölcsöző együttműködését felelevenítve Budapesten bővíti motorfejlesztő kapacitását, elsősorban a korábbi kapcsolatban már bizonyított itteni szaktudásra és a magyar felsőoktatás által biztosított kiváló szakmai utánpótlásra alapozta döntését, de szerepet játszottak a költségtényezők is. 2002-ben 16 fővel kezdte meg működését az AVL Autókut Kft., amelynek állománya mára közelíti a kezdőlétszám tízszeresét – mondta el Reinitz Zoltán ügyvezető.

A nagyarányú fejlődés fő bázisát ma is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről kikerülő fiatal szakemberek képezik, de időközben győri, kecskeméti és miskolci felsőoktatási intézmények is felzárkóztak a minőségi szakember-utánpótláshoz. Ennek is köszönhető, hogy mára a hazai vállalat több fejlesztési területen is az egész vállalatcsoport kompetenciaközpontjává vált, és olyan új technológiák fejlesztésében is aktív szerepet játszik, mint például az elektromos vagy a hibrid hajtások.

Ezer szálú kötelék

Az AVL Autókút is folytatja az anyavállalat több évtizedes nemzetközi hagyományait, szoros kapcsolatokra és együttműködésre törekszik a hazai műszaki felsőoktatási intézményekkel. Mindezek mellett úgy gondolják, hogy ahogy a mérnöki tudományok (is) ezer szállal kapcsolódnak más tudományágakhoz, úgy ezek a járműipari kapcsolatok is túlléphetnek a technikán, és elmerészkedhetnek többek között akár a művészetekig is. Az AVL csoport ezen a területen is több sikeres lépést tett már, és ezt szeretnék – mostani tárlatukkal is – Magyarországon is meghonosítani.

Első és egyben úttörő lépésként a Regensburgi Egyetem Művészeti Fakultásának Kunst trifft Technik című képzőművészeti kiállítását hozták Magyarországra, amelynek keretében 20 festményt mutatnak be. Ezek mindegyike témájában közvetlen vagy közvetett kapcsolatban van a technikával. A képek az AVL regensburgi leányvállalata, az AVL Software & Functions és a helyi egyetem együttműködésének eredményeképpen jöttek létre, és Regensburgban már nagy sikerű kiállításon bemutatták a nagyközönségnek.