hirdetés
hirdetés

Történelem

Mussolini utolsó titkos bunkere

Az olasz fasiszta vezér, Benito Mussolini legtitkosabb bunkerét fedezték fel Rómában a történelmi Palazzo Venezia épülete alatt. Ez már a 12. Mussolini titkos bunkereinek sorában.

hirdetés

A kilenchelyiséges búvóhelyet Anna Imponente és Carlo Serafini fedezte fel, akik a 15. századi Palazzo Venezia felújítási munkálatait irányítják. Serafini a La Stampának elmondta, a bunkert akkor találták meg, amikor egy folyosóról eltávolítva az idők során felhalmozódott lomokat, egy faajtó vált láthatóvá, ami mögött egy lépcsősor 15-20 méter mélyre vezetett le.

Ez volt Mussolini utolsó bunkere, amelynek építését ugyan soha nem fejezték be, de forrásokból tudható, hogy maga a vezér felügyelte kialakítását, aki rettenetesen félt a szövetségesek közeledtétől. A bunker nagyon közel fekszik a villa Torloniához, ahol a Duce magánlakását rendezte be, és ahol a családjával lakott. Úgy gondolta, ha kezdődik a bombázás bemenekül a bunkerbe.

Valóban, 1943. július 13-án Arthur "Bombázó" Harris, a RAF tábornagya engedélyt kért Winston Churchilltől, hogy a Ducét „kiiktassa” a Palazzo Venezia és villa Torlonia bombázásával – írja a The Telegraph. Anthony Eden külügyminiszter azonban nem értett egyet azzal, hogy Róma történelmi városrészét elpusztítsák, és Churchill csak annyit firkantott Eden levele alá, hogy «egyetértek».

A bunker mindössze 80 m2, tehát valószínűleg két ember számára készült, feltehetően a Duce szeretője, Claretta Petacci lett volna a másik személy – mondta el Serafini a La Stampának. A bunkert megnyitják a nagyközönség előtt.

Karosszékben
Jól láthatóan, Mussolinit nem érdekelte volna, ha városát szétbombázzák. Azonban az olasz király 1943. július 24-én letartóztattatta Mussolinit, ám a németek kiszabadították és az Észak-Itáliában létrehozott ún. Salói Köztársaság élére állították. 1945. április 25-én Mussolini Milánóból menekült észak felé, de olasz partizánok elfogták és Claretta Petaccival együtt agyonlőtték, majd a milánói Piazzale Loretón fejjel lefelé fölakasztották.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[127648] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés