hirdetés
hirdetés

Aurora Flight Sciences

Letesztelték a Boeing önvezető repülő autóját

A személyfuvarozásra szánt jármű igazi különlegessége, hogy villamos energia meghajtású.

hirdetés

A Boeing Aurora Flight Sciences nevű leányvállalata elárulta, hogy tökéletesen elektromos meghajtású, autonóm személyszállító légi közlekedési eszköze sikeresen abszolválta az első tesztrepülését. A pilóta nélküli jármű felemelkedett, néhány másodpercig lebegett, majd pedig visszaereszkedett a földre. A próba jelentős lépés egy olyan jövő felé, ahol árammal működő, felhőkarcolókról felhőkarcolókra ugráló, önjáró taxik viszik el az embereket a kiszemelt desztinációjukhoz.

Bár napjainkban tömegesen kerül sor hasonló önvezető teremtmények tesztelgetésére, a Boeing erőfeszítése azért ilyen jelentős, mert jelenleg villamos energiával üzemeltett légi közlekedési eszközt senki sem árul.

Forrás: Boeing

Az ilyen járművek felemelkedéséhez óriási mennyiségű energiára van szükség, márpedig a mai akkumulátortechnológia által kínált teljesítmény/erő arány mindehhez nem elég. A Boeing azt állítja, hogy automata találmányának hatósugara 50 mérföld (kb. 80 kilométer). A hossza 30 láb (kb. 9 méter), a szélessége pedig 28 láb (kb. 8,5 méter).

Az Aurora Flight Sciences egyébként egyike ama maréknyi cégnek, amelyek az Uberrel karöltve Uber Air néven egy légi taxis szolgáltatás elindítását tervezik. A „repülőrajt” pillanatnyilag 2023-ra van beütemezve.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Verge)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[233617] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés