Műholdak fogják vezérelni a jövő önjáró hajóit
A fedélzeti legénység nélkül működtetett vízi járművek számos előnnyel rendelkeznek hagyományos társaikhoz képest.

Régen a tengerészek éjjel a csillagok, nappal pedig többek között (és jó esetben) az őket környező tájak segítségével tájékozódhattak a vizeken. Több évszázaddal később, napjainkban egy műholdas navigációval foglalkozó cég egy korszerű kezdeményezéshez csatlakozva igyekszik megváltoztatni a történelem folyását. Ha minden a tervek szerint alakul, csakhamar „mesterséges csillagok” által vezérelt (tehát önjáró) hajók tömkelege fogja ellepni a világ tengereit.

Az Advanced Autonomous Waterborne Applications Initiative (kb. Korszerű Autonóm Vízi Alkalmazások Kezdeményezés) nevű projekt mögött nem kisebb vállalat áll, mint a Rolls Royce. Az iniciatíva célja, hogy a jövőben fedélzeti legénység nélkül navigáló hajókkal is közlekedni lehessen a Föld óceánjain. Az emberek sok helyet foglalnak el az eleve limitált dimenziókkal rendelkező, vízi járműveken. A biológiai szükségletekkel rendelkező utasok „mellőzésével” éppen ezért igen sok helyiség (konyha, hálószobák, élelmiszer-raktár, stb.) száműzhető a hajókról. Igen fontos szempont, hogy az új elképzelés a kalóztámadások során a túszejtést is lehetetlenné tenné.

A kezdeményezéshez csatlakozó, műholdakkal foglalkozó cégként a hajók és a part között az Inmarsat felel majd az adatok közvetítéséért. A Global Xpress hálózatot alkotó, negyedik műholdat előreláthatóan 2016-ban fogja fellőni a társaság. Az említett „konstelláció” lehetővé fogja tenni a szélessávú adattovábbítást, mely által a szárazföldről hamarosan „foteltengerészek” irányíthatják a nyílt tengeren hánykolódó vízi alkalmatosságokat.