hirdetés
hirdetés

Hőenergia

Muffin-felépítésű energiatárolók

A csokoládédarabkákkal teleszórt sütemények struktúráját idéző energiatároló tömböket alkottak a Newcastle-i Egyetem kutatói.

hirdetés

Muffin-felépítésű energiatároló tömböket alkottak a Newcastle-i Egyetem mérnökei. Ezek a 30 x 20 x 16 cm kiterjedésű téglák magas hővezető képességekkel rendelkeznek, vagyis az energia elraktározásához könnyen fel lehet melegíteni őket, hűtés alkalmazásával pedig a megcsapolásuk is gördülékenyen végrehajtható.

A blokkok két fő összetevőből állnak. A téglatestalakzat megtartásáért egy szilárd beágyazó anyag (mátrix) a felelős, a blokkon belül szétszórt lukacsokban pedig olvadékony részecskék foglalnak helyet. Felmelegítve, saját belsejében a mátrix a hőt szétterjeszti, és a piciny olvadékony darabkák a szilárd és a cseppfolyós halmazállapot közötti átmenet során ezt a hőenergiát „félreteszik”. Az elképzelés az, hogy eltároláshoz a blokkokat megújuló forrásokból származó felesleges energiával forrósítanák fel, hogy aztán a kereslet megugrásakor a hulladékhőt visszavezessék a rendszerbe.

Forrás: MGA Thermal

A felszabadult hőenergiával, nagy mennyiségű víz túlhevítésével gőzt lehetne generálni, hogy aztán különböző turbinákat ezzel a légnemű közeggel meghajtva lehessen elektromosságot fejleszteni. A blokkokat gyártó, MGA Thermal nevű cég az ausztrál Új-Dél-Wales-államban nemsokára egy új üzemet is fel fog építeni, hogy a blokkok előállítását kereskedelmi léptékűre emelhesse.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[259537] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés