Mozgásvezérelt robot mikrosebészeti beavatkozásokhoz
A különösen kényes operációk kivitelezését világszerte számos orvos elutasítja, de szerencsére a robotika ezen a téren is megváltást hozhat.

Holland tudósok nem rég robot segítségével végeztek el műtéti beavatkozást rendkívül kicsi vér- és nyirokereken. Az apró dimenzió miatt az ilyen operációk nagyfokú koncentrációt igényelnek, és így sok sebész nem is vállalja el a végrehajtásukat.

Egy Microsure nevű cég éppen ezért olyan robotot alkotott, amellyel együttműködve a sebészek elméletileg sokkal könnyebben le tudják bonyolítani a kényes műtéteket. Az automata rendeltetése, hogy a szakemberek kézmozdulatait precízebb és remegésmentesebb „gesztusokká” konvertálja.


A Maastricht University Medical Center+ orvosai a közelmúltban egy páciens nyiroködéma nevű zavarának enyhítéséhez használták fel a berendezést.  A beavatkozás alatt apró nyirokereket csatlakoztattak parányi közeli vénákhoz.  A nyiroködéma olyan rákkezelések következménye lehet, amelyek megzavarják a nyirokfolyadék elvezetését, és súlyos duzzanatot, valamint fájdalmat okoznak.

A műtéten átesett beteg jól van.

Amint azt Raimondo Cau, a Microsure műszaki igazgatója elmondta, a következő lépés, hogy mindazon operációk körét kiterjesszék, amelyben a gép a továbbiakban asszisztálni tud. Az automata később talán a szövetek helyreállításánál vagy a tumorok eltávolításánál is jó szolgálatot tehet.

A találmány csak tovább bővíti azon teljesen vagy félig automatizált gépek sorát, amelyek hamarosan óriási tehertől szabadíthatják meg a sebészeket. Egy gép Kínában például már tökéletesen önállóan lebonyolított egy fogimplantációt, két másik robot pedig különösen kifinomult szemműtétek kivitelezésénél szintén hathatós segítséget nyújtott.

Az alábbi videóban az olvasó közelebbről is megismerkedhet a Microsure fejlesztésével: