Motorok cápabőrben
Akár elektronikáról, akár motorokról van szó: az ipar valamennyi területe igényli az intelligens felületeket. Míg a kutatás az innovatív megoldásokat keresi, a vállalatok gőzerővel azon dolgoznak, hogy az eljárásokat sorozatgyártásra éretté tegyék.

A felületek és bevonatok funkcionális tulajdonságainak erősítése évszázadunk kulcstechnológiái közé tartozik. Mindez igencsak átfogó feladatot jelent, amelyet jól jelez, hogy egyedül a Berlin-Brandenburg régióban 350 cég több mint 20 felülettechnikai alkalmazási területtel foglalkozik, amelyeket 24 kutatóintézet is támogat. Köztük van a berlini anyag- és energiakutatási Helmholtz-központ, ahol a közelmúltban fedezték fel, hogyan lehetne fémelektródák és organikus elemek aktív felületi anyaga közötti kontaktrétegeket célzottan javítani.

Georg Heimel projektvezető arról számolt be, hogy a kutatók mára fogalmat alkottak arról, milyennek kellene lenniük azoknak a molekuláknak, amelyek közvetíteni tudnának aktív organikus anyag és fém között. Organikus elektronika található többek között az okostelefonok kijelzőjében, de számos más ígéretes alkalmazás alapja is lehet. Az utóbbiak közé tartozik a hagyományos izzók helyettesítésére alkalmas hajlítható világító fólia. Elsősorban azonban az elektromobilitás veheti nagy hasznát a korszerű felületeknek, például a korrózióvédelemben, a szenzoros tulajdonságok kihasználása révén vagy a kapcsolható funkcionalitás gyakorlati megvalósításában.

A stuttgarti gyártástechnológiai és automatizálási Fraunhofer-intézet munkatársa, Ivica Kolaric a nyomtatot elektronikában lát nagy távlatokat. A csodaanyagnak nevezett szén nanocsövecskék lehetővé tehetik például a gépkocsik utasterének felületi fűtését. Ezzel eddig elképzelhetetlen területekre is beszivárognak az elektronikus funkciók.

Pikkelyes struktúra a takarékosságért

Üzemanyag-megtakarítás érhető el a bionikai ismeretek alapján fejlesztett felületi szerkezetekkel. Az aacheni gyártástechnológiai Fraunhofer-intézet például a hüllők bőrét utánzó pikkelyes struktúrát tanulmányoz, amely különböző alkatrészek bevonataként csökkentheti a kenő- és hűtőanyag-szükségletet, valamint hozzájárulhat a szivattyúk és motorok kopásának mérsékléséhez. Az Engel Austria közben arra fejlesztett ki megoldást, hogyan lehet az „okos” felületi technikákat a gyártófolyamatok részévé tenni.

A fröccsöntés specialistájaként ismert cég egy olyan eljárást hozott létre, amellyel kapacitív elektronikát lehet robusztus poliuretán fedőréteg közvetítésével a középkonzolba ágyazni. A szenzitív felületi technika forradalmasíthatja az ember-gép párbeszédet is – állítja Michael Fischer, az Engel technológiaértékesítési vezetője. Ehhez azonban igencsak különböző know-how-t feltételező projektek szükségesek, tehát létfontosságú a vállalatok közötti együttműködés.

Miért pont a cápa bőre?
A cápák bőrének tapintása leginkább egy finomabb csiszolópapír felületéhez hasonlít. Ez az érdes felület csökkenti az állat súrlódását a vízben, és ez segíti a cápákat a gyors úszásban. Felismerve ezt a tényt, kutatók kifejlesztettek egy különleges festéket, amely utánozza a tengeri ragadozó bőrfelületét. A tudósok szerint bármilyen háromdimenziós felület könnyen bevonható ezzel a festékkel, és a vizsgálatok szerint a súrlódás mértéke több mint 5 százalékkal csökkenthető.