Mosson fénnyel!
Bizonyos nanoszerkezetekkel kiegészítve csupán megvilágítással is kiválóan megtisztíthatjuk a ruháinkat.

A Royal Melbourne Institute of Technology tudósai kidolgoztak egy eljárást, amelynek keretében se perc alatt meg lehet tisztítani öltözetünket, és még csak víz sem kell hozzá. Az Advanced Materials Interfaces szakfolyóiratban publikált kutatás egy olyan módszert mutat be, amellyel csupán fény alá helyezve vagy a Napnak kitéve is ki lehet pucolni a különböző szöveteket.

A metódust egyebek mellett a mezőgazdasági vegyszerek vagy a gyógyszerek katalízisen alapuló gyártásában is hasznosítani lehetne. A szakemberek szerint a megoldás alkalmazása ipari méretekben is gond nélkül kivitelezhető lenne.

„A textilek előnye, hogy már alapból háromdimenziós szerkezettel rendelkeznek, és így kiválóan elnyelik a fényt, amely pedig cserébe felgyorsítja a szerves anyagok lebontásának folyamatát – mondta Dr. Rajesh Ramanathan, a RMIT biotechnológus specialistája és a tanulmány egyik szerzője. – Van még tennivaló, mielőtt elkezdhetjük kidobálni mosógépeinket, ám ez az előrelépés erős alapot szolgáltat a teljesen öntisztító textilek későbbi kifejlesztésére.”

A technológia réz- és ezüstalapú nanostruktúrákra épül. Fénynek kitéve ezek a szerkezetek „energiafröccsöt” kapnak, amely ún. „forró elektronokat” hoz létre. A negatív töltésű elemi részecskék ezt követően a szerves anyagok lebontásához felhasználható energialökettel látják el a nanoszerkezeteket. Az öntisztító nanostruktúrákat úgy integrálták a szövetekbe, hogy ez utóbbiakat különböző oldatok kombinációjába merítették, amivel 30 percen belül stabil nanoszerkezetek jöttek létre. A kutatók azt állítják, hogy fény alá helyezve a bemártott textilek némelyikének mindössze hat percre volt szüksége az „öntisztuláshoz”.

„A következő lépés az lesz, hogy a nanotechnológiával kiegészített szöveteket a fogyasztók számára relevánsabb szerves vegyületekkel is kipróbáljuk, hogy lássuk, milyen gyorsan boldogulnak el a paradicsomszószhoz vagy borhoz hasonló mindennapos foltokkal” – fogalmazott Ramanathan.