Modern reformkor
Pillanatnyilag nem úgy néz ki, hogy bármi is határt szabhat az emberi kreativitásnak.A korszakalkotó találmányok továbbra is gurulnak le a futószalagokról. Jelen cikkünkben a Popular Science listája alapján készítettünk egy válogatást az utóbbi egy-két év „forradalmi” innovációiból.

2017 egyik legmerészebb újításaként feltaláltak egy Digital-to-Biological Converter (DBC; kb. Digitális-Biológiai Átalakító) nevű berendezést, amellyel a világ bármely sarkából kapott digitális instrukció szerint lehet kinyomtatni a genetikai kódokat.

A gép egyelőre prototípus, de a fejlesztők reményei szerint a hibák felszámolása után segítségével a kórházak egyszer majd személyre szabott gyógyszereket nyomtathatnak a betegek számára, illetve nagyobb járványok idején a berendezés vakcinák tömeggyártásában is hathatós segítséget nyújthat.

A még távolabbi jövőben a DBC közvetítésével lehetne organizmusokat továbbítani az egyes bolygók között.

Úszó vasúti sín

A vasúti pályáknak stabilaknak kell lenniük, a pontonhidakat azonban a különböző környezeti tényezők ide-oda ráncigálják. A Sound Transit nevű, seattle-i tömegközlekedési szolgáltató a két technológiát juszt is összeegyeztethetőnek tartja egymással.

A Washington állambeli várost és a Mercer-szigetet összefűző Interstate 90 lebegőhíd-párost kiegészítő East Link helyiérdekűvasút-vonal stabilitásáról flexibilis hídtartók és acélplatformok fognak gondoskodni. 2030-ban 67 tonnás szerelvényeken akár már 50 000 ingázó utazhat a végcélok között.

Hywind Scotland, az első úszó szélerőműfarm

A skóciai partok közelében öt turbina ringatózik a 120 méter mély tengervíz felszínén. A komplexum által megtermelt áram körülbelül 20 000 háztartás energiaszükségletét fedezi. Jóllehet, a létesítmény nincs messze a szárazföldtől, a koncepció hatékonysága azt sejteti, hogy a jövőben még távolabbi vizeken is fel lehet majd húzni hasonló építményegyütteseket. Ez nem lenne elhanyagolandó fegyvertény, mivel nyílt vízen még erősebb szelek uralkodnak, és a turbinákat is ki lehetne vonszolni a lakosság látómezejéből.

Fényképezőgép-szerűen záródó átlátszó tető

Nyolc 500 tonnás, acélvázas „szirom” terül el Atlanta legújabb stadionjának szurkolói lelátója fölött. A tartós átlátszó fóliába borított levelek a föld felett 60 méter magasan helyezkednek el, és zord időjárás esetén kilenc perc alatt, a kamerák rekeszeit idéző módon zárnak össze a nézők, valamint a játékosok megóvása érdekében. (A szétnyílás ugyanígy működik.)

Tengerlakó kígyórobot

A víz alatti infrastruktúra megjavítása (pláne hideg körülmények között) az emberek számára igencsak küzdelmes feladat. Még szerencse, hogy az ilyen küldetések végrehajtása a robotkígyóknak meg se kottyan. E sikamlós, innovatív, moduláris kis műállatokat a rideg norvég fjordokban tesztelték, és gyakorlatilag a teljes életciklusukat a tenger mélyén töltik.

A remények szerint 2020-ra az illetékes operátorok már ilyen, szerszámokkal felvértezett, mesterséges hüllőket állomásoztathatnak a szelepszivárgáshoz hasonló problémák azonosítása és elhárítása céljából a víz alatti kábelek és olajberendezések környékén.

Környezetkímélő módszer az ólom újrahasznosításához

Az ólom-sav akkumulátorok hathatós segítséget nyújtanak autóink beindításában. Az ólom reciklálhatóvá tételét ugyanakkor mindeddig csak egy bizonyos, fosszilis tüzelésű és koszos, olvasztásos módszerrel tudták megoldani. Egy Aqua Metal nevű cég AquaRefining nevű eljárása ezzel szemben az elemekből eltávolított ólompasztából egy szobahőmérsékleten működő elektrokémiai rendszerrel immár kioldja a nehézfémet. Az új metódus környezetbarát, ráadásul a hagyományos technikáknál jobb minőségű, és tisztább anyagot lehet vele létrehozni.

Gépi tenyésztésű rovarhadsereg

Számos fertőző betegség (pl. chikungunya- és Zika-láz) elterjesztésében tetemes részben az egyiptomi csípőszúnyogok (Aedes aegypti) a felelősek. Egy Debug Fresno nevű projekt tudósai és mérnökei úgy próbálják elpusztítani őket, hogy egy bizonyos baktériummal néhány fajtársukat megfertőzik, és az osztagot a többiekre szabadítják.

A szakemberek automatizált rendszere által kitenyésztett, manipulált hím szúnyogok és a „kezeletlen” nőstények párosodása után a lerakott petékből nem fejlődnek ki utódok. Nemsokára kiderül, hogy a találmány mennyire működőképes, hiszen a kaliforniai Fresno környékén 20 millió kísérleti egyedet szélnek is eresztenek.

Szintetikus pókselyem fogyasztói felhasználásra

Végre elérte a piacot az élesztőkádban tenyésztett és géppel sodort szálakból összeálló, erős, könnyű és a pókokéra hajazó fonal is. Egy limitált kiadású nyakkendősorozat volt a szintetikus pókselyemből varrt, kiskereskedelemben is kapható ruhaneműk első képviselője. A BoltSpun nyakkendők fehérjealapú szálai újrahasznosítható alternatívái lehetnek a világ textilpiacának több mint 65 százalékát birtokló, kőolaj-eredetű szöveteknek.

Vékony sínen óriási hullámvasút

2018 tavaszától a vidámparkok vállalkozó kedvű látogatói végre felmerészkedhetnek a Rocky Mountain Construction új, „ragadozópályás” hullámvasútjára. A járművet kétüléses, mindkét oldalon nyitott egységek alkotják. A belőlük összefűzött „szerelvény” akár 80 kilométer per órával is száguldozhat a számára kijelölt útvonalon.

Sínpár helyett a kalandorok egyetlen, 38 centiméter vastag acélsínen fogják keresztülszelni a fellegeket. A zökkenőmentes száguldás miatt az utasok állítólag tökéletesen átadhatják majd magukat a hasítás zavartalan élményének.

A vidámparkok építői szintén örülhetnek, mivel a kialakítás kevesebb acélt és szerényebb támasztékot igényel, olcsóbb, illetve szűkebb térrel is beéri. Hátránya, hogy az első vasutak csupán nyolcszemélyesek lesznek.

Fidget spinner

A fidget spinner 2017 elején sokak számára még különös és egzotikus tárgynak tűnhetett.

Amikor Kínában rájöttek, milyen olcsó és egyszerű a játékszer előállítása, hamar felfuttatták a gyártását az üzemekben.

Az utcai árusok, valamint az Amazonhoz és eBayhez hasonló platformokon az utcai kereskedők ezrével értékesítették a sajátságos pörgettyűket. Számos érintőképernyős applikáció született a játékélmény szimulálásához. A YouTube-on a fidget spinneres tippeket és értékeléseket bemutató videók százmilliós nagyságrendben vonzották magukhoz a látogatókat.

Mindent összevetve talán nem is volt olyan termék, amely ezeknél a herkentyűknél nagyobb hatást gyakorolt volna a 2017-es esztendőre.

Nuviz

A motorbiciklik műszerfalával kapcsolatos egyik legnagyobb probléma, hogy mindig le és le kell tekintgetni rájuk, ami az országúti, kétkerekes repesztés közben – lássuk be – nem egy életbiztosítás.

A Nuviz éppen ezért emeli szemmagasságba a legfontosabb információkat. Nincs ok az aggodalomra, a fejlesztéssel éppen hogy biztonságosabbá válik a vezetés. A bukósisakra szerelhető eszköz a szemvédőre kivetített kijelzőn (head up display, vagyis HUD) jeleníti meg az alapvető adatokat (sebesség, térkép, lépésenkénti útbaigazítás stb.). Állóképek és videók rögzítéséhez még egy akciókamerával is ellátták a készüléket.

OSIRIS-REx

A Nap körül keringő, néhány szénben gazdag aszteroida akár az élet halovány előjeleit is magában hordozhatja. 2016 szeptemberében a NASA éppen egy ilyen égitest felkutatására indította útnak OSIRIS-Rex nevű űrszondáját.

Az azóta eltelt időt a hat méter hosszú felderítőegység arra használta fel, hogy a Föld körül olyan pozícióba helyezkedjen, ahonnan egy gravitációval megtámogatott „csúzlilövés” épp az ideális irányba hajíthatja majd el.

Várhatóan 2018-ban az űrjármű egy Bennu nevű kisbolygót fog megkörnyékezni, hogy aztán a karjával mintát vegyen róla.

Arcfelismerő kamera okostelefonra

Az edge-to-edge (az egész elülső oldalt beborító) okostelefonos kijelzőkön nincs hely az ujjlenyomat-leolvasóknak, és az Apple például egy arcfelismerő rendszerrel pótolja őket.

A FaceID infravörös képalkotó technológiát és mesterséges intelligenciát használ, hogy az arc 30 000 pontjának bemérésével matematikai modellt alkosson róla. Ezt követően az így betáplált információ alapján oldhatjuk fel a zárt a telefonunkon, de a rendszerrel akár animált emotikonokká is átlényegíthetjük az aktuális arcjátékunkat.

A földi túlnépesedés egyik fő forrása kétségtelenül a technológia gyorsuló fejlődése. Globális mércével mérve a viszonylagos jó- és jóllét egyre elérhetőbbé válik. A gond az, hogy az exponenciálisan növekvő populáció rettentően megviseli a bolygót. Optimista szemmel nézve a gyarapodással együtt a tudományos kapacitás is bővül, és így a megoldás kiókumlálása is egyszerűbbé válik. Egy merőben naiv, valószínűtlen, de hát végülis lehetséges forgatókönyv szerint a modernizáció így akár az idillt is elhozhatja a bolygónkra. Ehhez persze először az kell, hogy addig is más eszközökkel ne radírozzuk le magunkat róla.

(A cikk eredetileg a Top30 ipari innováció 2017 kiadványunkban jelent meg.)