hirdetés
hirdetés

Telekommunikáció

Mobilszolgáltatóvá válna az Apple

A cég szemlátomást túllépne már a gyártás jelentette és az esetében korántsem szűk kereteken.

hirdetés

Az Apple nem elégszik meg a mobilértékesítéssel – szíve szerint immár egyben szolgáltatóvá is szeretne válni az óriásvállalat. A Business Insider szerint a jókora cég titokban már teszteli virtuális mobilhálózat-üzemeltető szolgáltatását (mobile virtual network operator service -- MVNO), amely a jelek erősségétől függően válogatna a mobiltornyok között. A cég az ügyben néhány távközlési céggel állítólag már évekkel ezelőtt felvette a kapcsolatot, és a hírek szerint azt tervezi, hogy az Egyesült Államokban és Európában egyaránt elindítja új vállalkozását.

iPhone 5s (Wikimedia Commons)

Ez lehetővé tenné, hogy az Apple a telefont és a szolgáltatást egyaránt tartalmazó csomagokat alakítson ki a piacra az iPhone-t és egy másik telekommunikációs társaság szolgáltatásait elegyítő pakkok helyett. Bár a felvázolt tervek (esetleges!) megvalósulásához még legalább 5 évre van szükség, az Apple történelme azt mutatja, hogy a cupertinói monstrum már régóta „rajta van az ügyön”. 2006-ban például a cég benyújtott egy MVNO-szabadalmat, amelyet aztán 2011-ben úgy fejlesztett tovább, hogy a vállalat minden szolgáltatóval együttműködhessen.

A 2014-ben színre lépő Apple SIM hasonló koncepción alapul, amelyet azonban mobilinternetet használó iPad-ekre korlátoztak a tervezők.

A kaliforniai vállalat egyébként valószínűleg azért próbálja megvetni a lábát a távközlés egyik újabb szegmensében, mert így több beleszólása lehet az iPhone-okra küldött tartalmakba. Az Apple a T-Mobile-lal már kötött is egy olyan egyezséget, melynek keretében az Apple Music használata közben áramoltatott adatok nem számítanak bele a felhasználó adatforgalmába. Ugyan a T-Mobile-lal kialakított, imént emlegetett hosszú távú stratégiának neve is van (Music Freedom), az Apple valószínűleg a saját előfizetői számára is elérhetővé szeretné majd tenni a szolgáltatást. A Music Freedomot illetően mindamellett vannak a hálózatsemlegességre vonatkozó aggodalmak, és minden hasonló szolgáltatás irányába tett lépéssel az Apple hasonló nehézségekkel szembesülhet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés