hirdetés

Additív gyártás

Mobil 3D-nyomtatóval a kátyúk ellen

Az additív gyártás módszerével veszi fel a harcot az úthibákkal egy amerikai mérnök négykerekűje.

hirdetés

Egy új masina a mobilitást ötvözi az additív gyártással. Az Addibot nevű robot feltalálója, Bob Flitsch a Harvard Egyetem Műszaki és Alkalmazott Tudományok Iskolájában (John A. Paulson of Engineering and Applied Sciences) diplomázott 2015-ben. A jármű képes elraktározni magában akár a magas hőigényű kátrányt is, majd pedig egy sor szórófejen keresztül az anyag „kiprintelése” révén módjában áll kijavítani az úthibákat.

Robert Flitsch és találmánya

A mobil 3D-nyomtatással az előállítható tárgyak méretének korlátai megszűnnek, állítja Flitsch.

„Az additív gyártást alkalmazó, mozgékonnyá tett munkaeszközökkel tetszőleges méretű objektumokat nyomtathatunk” – mondta a Popular Science-nek Flitsch.

„A magas hőigényű kátrányos anyagok állandó hőforrással ellátott tartályokban létrehozhatóak. A robot nagyságától függően többféle energiaforrás lehetséges” – vélekedett a szakember.

A cikk szerint az Addibot távirányított vagy önvezető módban is működőképes lehet.

A megszállott jéghokirajongó Flitsch találmányának előző változata egyébként a jégpályák újkeletű repedéseit javította ki (lásd a videót).

A későbbiekre tervezett modellek „más anyagokat fognak használni, hogy számos egyéb típusú felületet is korrigálni tudjanak”.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Manufacturers' Monthly)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés