hirdetés
hirdetés

Képzőművészet

Mit keres Mária Magdolna az Urálban?

Restaurálás során fedezték fel a szakértők, hogy egy másolatnak hitt festmény eredeti Rubens-mű.

hirdetés

A Bűnbánó Mária Magdolna testvérével, Mártával című kép Moszkvától 2000 kilométerre keletre, az Urálban, Irbit városka múzeumában van. A legközelebbi nagyváros, Jekatyerinburg is 200 kilométerre esik. Valerij Karpov múzeumigazgató az AFP-nek elmondta, semmi kétség afelől, hogy a művet a 17. századi nagy flamand mester készítette. A szentpétervári Ermitázs múzeum festmény-restaurátorainak vezetője, Viktor Korobov is megvizsgálta a képet és az AFP-nek azt nyilatkozta, kétséget kizáróan Rubens alkotásáról van szó, amelynek egyes részleteit tanítványai festették meg.

Képek: fenn az irbiti festmény (AFP), lent a Bécsben őrzött változat
Képek: fenn az irbiti festmény (AFP), lent a Bécsben őrzött változat

Egészen pontosan úgy véli, Mária Magdolna arcát és karjait maga Rubens festette, míg Márta alakját a Rubens műhelyében élő tanítványok készítették. A képet az Ermitázs adományozta 1975-ben a kisvárosnak, amikor Karpov fiatal igazgatóként néhány alkotást kért a múzeum számára, de persze, úgy gondolta, nívós másolatokat fog kapni. Ám ez a kép igen rossz állapotban érkezett Irbitbe, ezért elraktározták és csak most vették elő, hogy restaurálják. A festmény eredetéről annyi tudható, hogy a 19. század végén az orosz honvédkórházi akadémia egyik tanáráé volt.

Az első világháború után, az orosz forradalom idején a bolsevikok lefoglalták, majd 1931-ben tűnt fel az Ermitázsban akkor már Rubens-másolatként megjelölve. A festmény nagyon hasonlít egy másik Rubens-alkotáshoz, amit a bécsi Kunsthistorisches Museumban őriznek, de Andrej Gamlitszkij, az irbiti múzeum igazgatóhelyettese szerint számos különbség akad a két kép között. Gamlitszkij az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy az ő festményük jóval élénkebb, az arc nemesebb, a haj aranyló, ami kifejezetten jellemző Rubens alkotásaira. Rubens egy témát többször is megfestett, előfordult, hogy akár nyolcszor is, s a tanítványai mindig „besegítettek”.

Karosszékben

A festményt most alaposabb vizsgálatnak is alávetik, többek között a vászon anyagvizsgálatát is elvégzik. Rubens antwerpeni háza ma múzeum eredeti tárgyakkal berendezve. Az ágya például - mai szemmel – gyerekméretű, mivel akkoriban ülve aludtak, hogy elkerüljék az éjszaka beálló hirtelen halált – nyilván a magas vérnyomás okozta agyvérzést.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés