Mire számíthatunk idén a Brnói Vásárban?
A Brnói Vásárvállalat szerdán kerekasztal-beszélgetésen mutatta be 2016-os kiállítási programját, rendezvényeit és fejlesztési terveit.

Új „felállás” szerint adtak tájékoztatást a brnói vásárvállalat, a Veletrhy Brno vezetői az elmúlt években Kelet-Közép-Európa legnagyobb kiállítási helyszínévé fejlődött létesítmény ez évi terveiről a Cseh Centrum rendezvénytermében. Az idén 45 szakvásárnak otthont adó Brnói Vásár tulajdonrészének 61 százaléka egy, az elmúlt év végén aláírt szerződés értelmében a több mint egy évtizede többségi tulajdonos Messe Düsseldorftól Brno város tulajdonába került. A düsseldorfi vásártárság részesedésének átvételével 2015 végétől Csehország második legnagyobb települése 95 százalékban a Brnói Vásárvállalat tulajdonosává vált. A tranzakció hátteréhez tartozik, hogy a neves német vásárvállalat a jövőben a saját vásárterületén, azaz Düsseldorfban tartott vásárok mellett csak a távol-keleti térség vagy más fejlődő országok szatellitrendezvényeire, az ottani aktivitásaira kíván koncentrálni. Mint ahogyan azt Jiří Kuliš, a Brnói Vásárvállalat vezérigazgatója a felvásárlással kapcsolatban a kerekasztal-beszélgetésen is kifejtette, a dél-morvaországi város többségi tulajdonossá válása jó alapot adhat a vásárok további fejlődésének.

– A Messe Düsseldorf továbbra is a legnagyobb partnerünk marad, és a jövőben is törekszünk a kiváló üzleti kapcsolat ápolására. Az elmúlt évek gazdasági konjunktúráján felül a német tulajdonosnak a brnói vásárterületen végzett beruházásai is nagyban hozzájárultak a rendezvényeink növekedéséhez, és megteremtették az alapot arra, hogy a brnói vásárok rekordszámokat ígérhessen 2016-ra – mondta Jiří Kuliš.

Elektronika, mezőgazdasági gépgyártás, gépipar

A páros évek hagyományosan erősebb vásárnaptárt generálnak a Veletrhy Brno életében. A vásárigazgató által sorba vett idei szakvásárok közül az alábbiakban a portálunk profiljába vágó ipari, technológiai területek seregszemléit emeljük ki. Ezek közül időrendben elsőként, március 15. és 18. között az évente megrendezett Amper elektrotechnikai, elektronikai, automatizálási és világítástechnikai vásárra kerül sor, amely a második legnagyobb ilyen jellegű rendezvénynek számít kontinensünkön. Tavaly 600 kiállítót vonzott 22 országból, és több mint 44 ezer látogató volt kíváncsi az újdonságokra. A kiállítói számot az eddigi jelentkezések szerint idén felülmúlják, és a nemzetköziség is növekszik azzal, hogy a kiállítók 30 százaléka külföldről érkezik.

A brnói vásár egyik kiemelkedő rendezvénye a mezőgazdasági gépek és berendezések nemzetközi szakvására, a Techagro, amelyet kétéves ciklusban tartanak meg, ez alkalommal április 4. és 7. között. A Techagrón – amely Európa három vezető mezőgazdasági vására között foglal helyet – az előrejelzések szerint húsz ország több mint 700 kiállítója találkozik az ötven nemzetből érkező mintegy 110 000 látogatóval. Igen örvendetes, hogy a saját léptékünket tekintve óriásinak mondható a magyar kiállítói érdeklődés a rendezvény és kísérőeseményei iránt – tudtuk meg Máté Szilviától, a Brnói Vásárvállalatot hazánkban képviselő BD-Expo Kft. ügyvezetőjétől. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szervezésben hat magyar cég 637 négyzetméteres közösségi standon szerepel majd, és a 14 kiállító fémjelezte teljes magyar részvétel közel 1000 négyzetméteres lesz.

Időrendben az utolsó technológiai jellegű szakvásár, de a legnagyobb jelentőségű az MSV nemzetközi gépipari seregszemle, amely több mint fél évszázada minden évben a brnói vásárnaptár „zászlóshajója”, és idén 58. alkalommal nyitja meg kapuit. A nemzetközi gépipari vásárt több különleges projektet bemutató szakmai rendezvény fogja kísérni a gépgyártás és a szerszámkészítés, a hegesztés, a műanyagipar, az öntészet és a felületkezelési technológiák terén. Az idei év kiemelt témaköre az ipar 4.0, tehát a digitalizáció, a hálózatba integrált ipari megoldások, hiszen ezek alkotják az ipari termelés következő lépcsőfokait. Ehhez kapcsolódva mutatják be a modern városi infrastruktúra legújabb trendjeit, mint például az úgynevezett Smart Cities projektet. Az idei MSV partnerországa Kína lesz, a rendezvényen több tucat kínai vállalat is bemutatkozik. 2015-ben a szakvásáron hat magyar vállalat állított ki összesen 174 négyzetméter területen. Idén október 3–7. között rendezik párhuzamosan az IMT, a Welding, Fond-Ex, a Plastex és a Profintech vásárokkal.

A nyitás fontossága

Bial Tibor, a Cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium budapesti kirendeltségének vezetője a két ország gazdasági együttműködésének fontosságát hangsúlyozta a kerekasztal-beszélgetésen. Az együttműködés elmélyítéséhez pedig kívánatos, hogy a magyar vállalkozások mind nagyobb számban nyissanak Csehország felé. Ehhez jó alapot ad a nyitás Közép-Európa legnagyobb vásárhelyszíne, a sokszínű brnói vásárok irányában. Bár az elmúlt tíz évben kétségtelenül általános csökkenés volt tapasztalható a szakvásárok iránti érdeklődésben, a CzechTrade hazai vezetője úgy látja, hogy az ilyen jellegű rendezvények az utóbbi 2-3 évben a gazdaság fejlődésével együtt a reneszánszukat élik, ami realitássá teheti a Brnói Vásárvállalat idei növekedési előrejelzéseit.