Miniatűr mesterséges Napot hoztak létre Wisconsinban
A tudósok a modell tanulmányozgatásával sok „égető” kérdésre választ kaphatnak.

Teljesen érthető, hogy a tudományt régóta izgatja a Nap legmélyebb titkainak feltárása, mivel az emberiség létezése jelentős mértékben ettől a csillagtól függ. Az égitest tanulmányozását mindazonáltal megnehezíti, hogy irgalmatlanul forró. A legtöbb földi objektum – és így például a robotok is – megsemmisül, ha túl közel merészkedik hozzá.

A University of Wisconsin-Madison kutatói éppen ennek az ősinek nevezhető felismerésnek köszönhetően határozták el, hogy a csillag működési elvének analizálását itt a Földön egy arányaiban miniatűr modelljén fogják elvégezni.

A Big Red Ballnak (Nagy Piros Gömb, avagy BRB) elnevezett másolat közelebb vihet a Nap környékén lezajló alapvető folyamatok megértéséhez.

A berendezés maga tulajdonképpen egy három méter átmérőjű üreges gömb. A tudósok ezt az üreget feltöltik héliummal (ez az anyag a Nap egyik alapvető alkotóeleme), hogy aztán itt a gázt mikrohullámú hevítéssel ionizálják, és plazmát hozzanak létre belőle. A plazmát erős mágnesek határolják. A fejlesztők némi áram bevezetésével bírják forgásra a gömböt. A Nap belsejében végbemenő nukleáris fúziót természetesen a BRB sem tudja leutánozni (ez a képesség továbbra is a tudomány egyik Szent Grálja marad), de állítólag egész napszerű az építmény.

A berendezés a Nap közelebbi vizsgálatához útnak indított űrbéli küldetéseket nem fogja kiváltani. A BRB igazi rendeltetése az lesz, hogy például a Parker Solar Probe nevű űrszonda által hazaküldött adatok alapján az égitest környékén megnyilvánuló jelenségek imitálásához és kielemzéséhez megbízható platformként szolgáljon.