hero
Mindent az üvegről
Október 23–26. között a Düsseldorfi Vásárváros ad otthont a Glasstec 2012 nemzetközi üvegipari szakvásárnak, valamint a második alkalommal vele közösen megtartott, a napenergia-hasznosítási gyártóberendezéseket középpontba állító Solarpeq kiállításnak. A rendezvényeket kísérőprogramok szerteágazó kínálata teszi még vonzóbbá a szakemberek számára.

Amilyen lelkesedés övezi a végkifejletéhez közeledő lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságot a futballrajongók körében, olyan megkülönböztetett figyelemmel fordul a világ üvegipara az ősszel esedékes soron következő Glasstec szakvásár felé – tett időszerű összehasonlítást a két igencsak eltérő jellegű esemény között a 2012-es üvegipari seregszemle napokban tartott bécsi sajtótájékoztatóján Hans Werner Reinhard, a szervező Messe Düsseldorf vásártársaság vezérigazgató helyettese.

Negyvenéves sikertörténet

Az 1947-ben alapított Düsseldorfi Vásártársaság által szervezett események portfoliójában 23 olyan vásár szerepel, amely világviszonylat vezetőnek számít a szakterületén. Ezek közé tartozik az 1970-ben alapított Glasstec nemzetközi üvegipari szakvásár, amely fennállásának bő negyven éve alatt fontos változásokon ment keresztül.

A kiállítók és látogatók számának töretlennek mondható fejlődése mellett (a megelőző 2010-es rendezvényen 1274 kiállító vett rész, kétharmaduk Németországon kívülről, és a közel 45 ezer szakember, több mint fele részben külföldről látogatta meg a standokat) az egyik ilyen lényegi (tartalmi) változás, hogy nagyban megerősödött a vásári kínálatban a gépipari összetevő.

A Glasstecen az üveggyártás, -feldolgozás és -megmunkálás gépei, berendezései működés közben tekinthetők meg, ami az élő bemutatók elvét követő más „nagygépes” vásárokhoz hasonlóan itt is kulcsmomentumnak számít. Sok más árucikk kereskedelmétől eltérően ugyanis a nagyobb termelőberendezések beszerzésekor az üzletek továbbra sem az interneten köttetnek, hanem a potenciális vásárlók előbb testközelből is meg szeretnék szemlélni a kiválasztottjukat – hívta fel a figyelmet az egyik fő vásárelőnyre Hans Werner Reinhard.

Három pillérre épít

A Glasstec az üvegiparhoz kapcsolódó teljes értékteremtési láncot átfogja, de ezen belül is három fő oszlopon nyugszik. Ezek az üvegipari gépek gyártása, az üvegek ipari alkalmazása, valamint a kézműves felhasználás. A sok tízezer négyzetméteres alapterületet elfoglaló megavásár a három alapszekció mélyebb megismerését számos párhuzamos megtartott kísérőrendezvénnyel támogatja.

Újra teret adnak például a Glass technology live különbemutatónak, ezúttal „Innovatív üvegfunkció” mottóval, a kézművesközpontnak, az építészkongresszusnak, a Glas art üvegművészeti kiállításnak, a homlokzatépítési központnak, az autóüveg-arénának, valamint megrendezik a konstruktív üvegépítési szakma konferenciáját Engineered transparency címmel. A kínálatot a Solarpeq történetében harmadszor rendezett Solar meets glass konferencia teszi teljessé, amely az üveg- és a napenergia-ipar kapcsolódását helyezi előtérbe.

Növekedés és innováció az üvegiparban

Az idei Glasstec szakvásárnak fokozott jelentőségét kölcsönöz, hogy 2011-ben a német üvegipar forgalma 3,9 százalékkal bővült a megelőző évhez képest, és ez összességében 9,7 milliárdos ágazati bevételt jelentett. Ezzel az eredménnyel a 2008-ban kirobbant gazdasági és pénzügyi válságig a teljes német ipar mutatójához képest gyorsabban növekvő üvegágazat a krízisévek visszaesése után a 2007-es szintre tudott újból visszakapaszkodni.

Egyébként Németországban ma közel 55 ezren dolgoznak az üvegiparban – foglalta össze a legfontosabb adatokat Johann Overath, a Német Üvegiparok Ipartestületének elnöke. Az üvegipar jelenét meghatározó kulcstrendek közül a szakember elsősorban a fenntarthatóságot emelte ki, amelynek az értékteremtési lánc valamennyi elemére ki kell terjednie, nem utolsósorban az üvegipari gépekre.

A fenntarthatóság, mint megatrend égisze alatt folyó innovációk egyik példája a blue competence összefoglaló elnevezés alatt folyó törekvés a gépek hatékonyságának növelésére, energiaigényük mérséklésére – ezt már Siegfried Glaser, a Glasstec 2012 elnökségének a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetségét (VDMA) képviselő tagja jelentette ki, aki hozzátette: innovatív gépgyártás nélkül nincs innovatív üvegtermék. Az innovatív gyártástechnológiának egyaránt fontos szerepe van az üvegolvasztásban, a síküvegek és az öblös üvegek előállításában, a műszaki üvegek gyártásában, illetve a szolárüvegek és -modulok tekintetében.