hirdetés
hirdetés

Minden idők legnagyobb kincse a tengermélyből

Sikerült 4,7 kilométeres mélységből 48 tonna, 38 millió dollárt érő ezüstkincset kiemelni egy hajóroncsról. Ez minden idők legmélyebbről felhozott legnagyobb értékű nemesfém-kincslelete.

hirdetés

Az ezüstrudakat az Atlanti-óceán északi részén 1941-ben elsüllyesztett brit teherhajóról, az S.S. Gairsoppáról hozták fel. Az Odyssey Marine Exploration, a hajóroncsok felkutatására és kiemelésére szakosodott társaság által felszínre hozott 1203 darab ezüstrúd 48 tonna súlyú. A kiemelt vagyont Angliába szállították. Az ország, valamint az Odyssey között fennálló szerződés értelmében a költségek levonása után megmaradt tiszta nyereség 80 százaléka az Odyssey Marine Explorationt illeti.

A kiemelt vagyont Angliába szállították
A kiemelt vagyont Angliába szállították
A 125,7 méter hosszú, 15,9 méter széles Gairsoppa acélteszű kereskedelmi hajó volt, a második világháborúban egy német tengeralattjáró torpedőzta meg Írország partjainál. Miután a hajó biztosítva volt, az angol kormány elsüllyedése után kifizette a biztosítási pénzt, ezzel a teherhajó a tulajdona lett. Az Odyssey becslések szerint eddig a mélyben rejlő ezüstkincs 43 százalékát hozta felszínre. A társaság azt reméli, hogy a teljes vagyont 90 napon belül kiemeli.

Greg Stemm, az Odyssey vezérigazgatója a Bloombergnek elmondta, 2011 nyarán fedezték fel a roncsot nagy mélységben használt MAK-1M alacsony frekvenciás szonárrendszerrel 482 kilométerre Írország partjaitól nemzetközi vizeken. Ezután távirányítású búvárhajóról videófelvételeket készítettek, és megbizonyosodtak arról, hogy valóban a Gairsoppat fedezték fel. Emberi maradványokat még nem találtak, de amennyiben ilyesmire akadnának – a szerződés értelmében – azokat azonnal átadják a brit kormánynak.

Karosszékben

A második világháborúban a Gairsoppat a kormány besorozta. Utolsó útjára 1940 legvégén indult Calcuttából. A hajón csaknem 7000 tonna rakomány volt, köztük 2600 tonna nyersvas, 1765 tonna tea, 2369 tonna egyéb áru és 198, 5 tonnányi ezüstötvözet. A túlterhelt hajó leszakadt a konvojtól és védtelenné vált a német támadással szemben. A hajón 85 fő tartózkodott, és mindössze egyetlen túlélő maradt.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[112502] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés