hirdetés
hirdetés

Régészet

Minden idők egyik legnagyobb kincse

Először mutatták be azt a minden idők egyik legnagyobb kincsleletét, amelyet egy spanyol hajóroncsról illegálisan hoztak felszínre.

hirdetés

A 16 tonnányi ezüst- és aranyérmét a Portugália partjainál a tengermélyben megtalált és Fekete Hattyú lelőhelynek elnevezett Nuestra Señora de las Mercedes hajóról hozta fel az Odyssey Marine Exploration magáncég még 5 évvel ezelőtt. Akkor sietősen repülőre rakták Gibraltárban és Amerikába repítették a több ládányi zsákmányt. Most 12 ezüstérmét, egy ezüstérmékből az évszázadok során összetapadt és még szét nem választott tömböt, két arany dohányszelencét és egy bronz emelőcsigát mutattak meg a sajtónak.

Elisa de Cabo, a spanyol Kulturális Minisztérium Nemzeti Örökséggel foglalkozó igazgatóhelyettese a BBC-nek elmondta, a kincsek mintegy 500 millió dollárt érnek, de valójában nem is próbálták pontosan megbecsülni a lelet értékét, mivel a spanyol törvények szerint ezek nem értékesíthetők semmilyen módon, tény viszont, hogy 574 553 ezüst-, 212 aranyérméről és több kisebb tárgyról van szó. Miként 500 millió dollárral úszik el a Fekete Hattyú? című posztomban megírtam, A Nuestra Señora de las Mercedes spanyol fregattot brit hajók süllyesztették el 1804 októberében.

A fregatt Peruból tartott Spanyolországba és a napóleoni háborúk finanszírozására hozták a vagyont. Bár az Odyssey sietősen pakolta repülőre az éj leple alatt a kincses ládákat, a dolog nem maradhatott titokban. A spanyol állam pert indított, amelyet megnyert. Az Odyssey azzal védekezett, hogy nem tudta, mely hajókról hozta fel a kincset, annyira szétszóródtak az érmék a tengermélyen, de pontosan meg lehetett állapítani az érmék anyagának származási helyét (Peru, Bolívia, Chile, az elsüllyedés idején spanyol gyarmatok) és a verés idejét. A tárgyakat vándorkiállításon mutatják be a spanyol nagyvárosokban.

Karosszékben
Az Odyssey védekezése gyenge volt, hiszen a megtaláláskor maga jelentette be, hogy megtalálta a Nuestra Señora de las Mercedes kincses hajót, sőt megjelölte a pontos helyet is (nem jelentett gondot, a hajó olyan mélységben volt, hogy csak olyan méregdrága felszereléssel lehetett felhozni az értékeket, amilyen csak keveseknek van). Az Odyssey egyébként sikeres cég és legálisan is hoz fel kincseket tengerbe süllyedt hajókról különböző államok megbízásából a haszon egy részéért cserébe, miként arról írtam Felhozták minden idők legnagyobb kincsét a tengermélyből és Botrány a milliárdokat érő hajóroncs körül című posztjaimban is.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[119167] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés