Minden egy helyről a lézermegmunkáláshoz
Bátran kijelenthetjük, hogy mára széles körben ismert fogalommá vált az iparban a lézermegmunkálás. Ma már a legtöbb gyártó – főleg, amelyek az autó-, az elektronikai vagy a szerszámiparban érdekeltek – nap mint nap találkozik a lézeres jelölés, vágás, hegesztés lehetőségeivel, alkalmazhatóságával, megoldásaival.

Jelenleg Magyarországon kevés az olyan cég, amely komplett termékpalettát és szolgáltatási kört vonultat fel a lézeres megmunkálás területén. Az egy kicsit ebből, egy kicsit abból elv ezen a területen nemcsak hogy kevés, hanem adott esetben igencsak veszélyes is lehet, mert a látszólag egyszerű rendszer is szerteágazó problémakört ölelhet fel, és ezt teljes mértékben át kell látnia annak, aki egy jól működő berendezést szeretne építeni, üzemeltetni, értékesíteni. A hiány pótlását tűzték ki célul a Quantum Lasertech Kft.-nél, és gyűjtötték össze mindazon elemek és technológiák választékát, amelyek segítségével a lézeres megmunkáláshoz szükséges komponensektől egészen a komplett, kulcsrakész lézeres megmunkálóberendezésekig képesek terméket, és ami még ennél is fontosabb, szakmai támogatást nyújtani. Hogyan is épül fel egy jól működő lézeres megmunkálóberendezés?

Lézeres megmunkálóberendezések

A kínálatban megtalálhatók az Universal gyártmányú CO2-gázlézerek, az SPI száloptikás sugárvezetésen alapuló fiberlézerei, valamint a különböző optikai rendszerek (jelölő-, vágó- és hegesztőoptikák). A teljes rendszerkomponensek között pedig ott szerepel a német ULT ipari elszívói, az Ophir lézermérő műszerei, valamint a Laservision lézervédelmi eszközei.

Mint tudjuk, a fiberlézerek leginkább a fémes anyagok megmunkálásának kiváló eszközei. A különböző típusú SPI impulzus- és folyamatos üzemmű lézerek alkalmazásával fiberlézeres jelölő, illetve síkágyas vágólézereket építenek a Quantum Lasertech szakemberei. A lézerforrások és a széles választékban elérhető optikai elemek segítségével változatos lehetőségeket kínáló jelölő- és vágólézeres munkaállomásokat terveznek és építenek, akár egyedi elvárásokhoz is igazodva. A jelölőlézerek 10 W és 70 W, míg a vágólézerek 100 W és 3000 W közötti lézerteljesítménnyel találhatók meg a termékpalettán.

Lézerparaméterek mérése

A lézeres megmunkálás igen fontos előfeltétele, hogy a megmunkáláshoz szükséges lézerteljesítmény megfelelő nagyságrendben álljon rendelkezésre. A lézer ténylegesen leadott teljesítményét, energiasűrűségét időnként mérni, ellenőrizni kell, hogy ennek függvényében módosítani lehessen a lézervezérlésen, így biztosítva az állandó megmunkálási minőséghez megfelelő lézerparamétereket.

Az Ophir mérőműszergyártó termékei ajánlhatók ehhez a feladathoz, amelyek segítségével pontosan és gyorsan elvégezhető a lézerparaméterek tényleges mérése. A mérőszenzorok lehetőséget nyújtanak a lézer teljesítményének, energiasűrűségének, valamint a lézernyaláb geometriai paramétereinek (méret, energiaeloszlás, foltátmérő, pozíció) meghatározására, grafikus megjelenítésére.

A környezet, a berendezés és a dolgozó védelme

A lézeres megmunkálások során – a megmunkált anyag típusától függően – különböző gázok, égéstermékek, porok szabadulnak fel, amelyek károsíthatják a környezetet, így veszélyesek lehetnek a közelben dolgozó kezelőszemélyzetre és magára a berendezésre is. Ennek elkerülésére valamennyi lézeres alkalmazáshoz ipari lézerfüstelszívó beépítése javasolt. A német ULT termékpalettáján az ipar majdnem minden területén használatos elszívórendszerek megtalálhatók a lézeres alkalmazásoktól a forgácsolási eljárásokon át a ragasztógőzök és a por elszívásáig.

Bármilyen ipari megmunkálásról beszélünk is, ma már elengedhetetlen, hogy a munkavédelemre is megfelelő gondot fordítsunk. A lézeres megmunkálások esetében ez még inkább előtérbe kerül, lévén, hogy maga a lézer egy láthatatlan fénynyaláb, amely komoly egészségkárosodást okozhat, ha nem megfelelő védőeszközöket építünk a rendszerbe. A Quantum Lasertechnél ezt a területet is igen komolyan veszik, és ennek megfelelően a lézermegmunkáláshoz az Uvex cégcsoport lézervédelemre szakosodott divíziója, a Laservision termékeit ajánlják. Ezek között megtalálhatók a lézervédelmi szemüvegek, a nézőablakok, a védőparavánok és a -függönyök.

Természetesen a teljes termékkör részletes bemutatása meghaladja egy rövid ismertető kereteit, ezért a lézeres alkalmazásokkal kapcsolatos kérdésekkel közvetlenül a szakemberekhez célszerű fordulni.