Minden eddiginél hatékonyabb módszer a vér tárolására
A Tufts Egyetem szakembereinek ötlete leginkább a világtól gyakorlatilag elszigetelt területeken számíthat létfontosságú újításnak.

Vérvétel után elengedhetetlen, hogy a mintát az orvosok haladéktalanul kielemezzék vagy lehűtsék. Ennek oka, hogy a különböző betegségeket jelző fehérjéket vagy elpusztítják a vérben található enzimek, vagy pedig a környezeti hőmérséklet deformálja őket. Akárhogy is a minták gyorsan használhatatlanná válnak, ha kint hagyják őket a szabad levegőn.

A Tufts Egyetem egyik tudóscsapata szerencsére kidolgozott egy jégmentes megoldást a tárolásra. A kulcsszó: selyemhernyógubók.

A rendszer hasonlóan működik a hagyományos, szárazvércsepp-gyűjteményekhez, ahol a testnedv foltjai egy darab kartonpapírra kerülnek, és ezen hagyják megszáradni őket.

A Tufts módszere ezzel szemben porított selyemre és egy selyemalapú oldatra épít. Miután ezt a két elemet és a vérmintát összekeverték, majd pedig engedték, hogy az utóbbi megalvadjon, kiderült, hogy a hagyományos szárításnál, valamint a hűtésnél életképesebb proteinek maradtak meg a „folyadékban”.

Az eredményeket a kutatók hétfőn publikálták a Proceedings of the National Academy of Sciences nevű folyóiratban.

Háziorvosunk rendelőjében sajnos egy jó ideig még bizonyosan nem találkozunk a módszerrel, mivel egyelőre még csak (selyem)gyerekcipőben jár a technológia.