hero
Elkezdődhet a reptérfejlesztés Békéscsabán
A békéscsabai repülőtér fejlesztése a békési megyeszékhely Modern városok programjának 2016-os aláírása óta napirenden van. Az előkészítési szakasz 2024 végén zárulhat, a tényleges munkálatok 2025-ben kezdődhetnek el az MTI beszámolója alapján.

A megyei jogú város közgyűlése vita nélkül elfogadta, hogy 1 milliárd 450 millió forintért a debreceni Tervtár Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Bt. és az MKB Consulting Zrt. legyen a békéscsabai repülőtér tervezésére kiírt feltételes közbeszerzési eljárás nyertese. 

A nyílt közbeszerzési eljárásra négy pályázat érkezett be; a szerződés akkor válik hatályossá, ha a támogatói okiratot kiállítják. A nyertesnek kell elkészítenie a megvalósíthatósági tanulmányt és az engedélyezési, valamint kiviteli terveket is. Figyelembe kell venni, hogy az utasterminál előirányzott alapterülete ezer négyzetméter lesz, épül egy új, 2500 méter hosszú felszállópálya; emellett a feladat része a beruházás közmű- és közúti kapcsolódásainak tervezése is - olvasható az előterjesztésben. 

A fotó illusztráció, forrás: Békés Airport Kft.

A békéscsabai repülőtér fejlesztése a békési megyeszékhely Modern városok programjának 2016-os aláírása óta napirenden van. A kormány 2020 december elején döntött a repülőtér fejlesztéséről, az előkészítésre akkor csaknem 154 millió forintot biztosítottak a Beruházás Előkészítési Alap terhére. 

Az előkészítési szakasz 2024 végén zárulhat, a tényleges munkálatok 2025-ben kezdődhetnek el - nyilatkozta korábban Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. A fejlesztés sajtóhírek szerint akár 30-35 milliárd forintba is kerülhet.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2021 februári látogatásán beszélt arról, hogy Békéscsaba és Gyula a hazai repülőgépipar középpontja lesz, ehhez pedig cargo és üzleti utak lebonyolítására alkalmas repülőteret kell kialakítani, amely alkalmas sport- és egyéb tevékenységek befogadására is. A békéscsabai repülőteret üzemeltető Békés Airport Kft. javarészt a magyar állam, valamint 3,3 százalékban az önkormányzat tulajdonában van.

(Forrás: MTI)

A borítókép illusztráció, forrás: Békés Airport Kft.