hirdetés
hirdetés

Városlakó

Mi történt a félszigeten?

A belgiumira kísértetiesen emlékeztető I. világháborús lövészárok-rendszert fedeztek fel régészeti légi felvételeken az angliai Hoo-félszigeten.

hirdetés

A földfelszínről ma már nem látható, egykori lövészárkokat a Királyi Hadmérnöki Iskola, a Chattenden laktanyák közelében fedezte fel Ben Robinson régész, amikor a Temze fölött repült el. Robinson a BBC-nek elmondta, az árkok nagyon hasonlítanak azokhoz, amiket Belgiumban építettek ki, nyilván a bevetés előtt álló katonák gyakorlatozására használták a félszigeten. Martin Brown történész a BBC-nek elmondta, fogalmuk sem volt a lövészárkok létezéséről a félszigeten.

Szerinte ezek nem egyszerűen gyakorlóárkok voltak, valószínűleg itt próbálták ki, miképpen lehet a katonákat, amennyire csak lehetséges, biztonságban tartani. A legtöbben a Hoo-félszigetet a Temze egy elfeledett holtágának tekintik, pedig valójában a katonai fejlesztések egyik központja volt, de az ott folyó munka szigorúan titkos volt, és csak nagyon kevés feljegyzés maradt fenn az utókorra – mondta el Robinson a BBC-nek. A lövészárkok, léghajók és robbanóanyagok tervezése folyt ott, amelyek hozzájárultak a háború kimeneteléhez, mára azonban elmosta a nyomukat az erózió és a fejlesztések.

Karosszékben
Hihetetlen, hogy majd száz évvel az I. világháború után még újdonságok kerülnek elő. A BBC mindenesetre most ismeretterjesztő filmet forgatott az Angliában megépített „belgiumi” lövészárkokról, reméljük, hamarosan hozzánk is eljut.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[128909] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés