hirdetés
hirdetés

Gépi tanulás

MI kéne, ha volna?

Egy mesterséges intelligenciára építő, új megközelítéssel emberi segítség nélkül lehet meghatározni, hogy mely elemek milyen arányú elegyítésére van szükség a megkívánt adottságú alumíniumötvözetek létrehozásához.

hirdetés

Japán tudósok kifejlesztettek egy gépi tanulásos módszert, amellyel meg lehet határozni, hogy milyen elemekre és gyártási eljárásokra van szükség az aktuálisan megkívánt mechanikai tulajdonságú alumíniumötvözetek előállításához.

Az alumíniumötvözetek könnyűsúlyú, energiatakarékos anyagok, amelyek az alumínium mellett más elemeket (pl. magnézium, mangán, szilícium, cink és réz) is tartalmaznak. Ezen anyagok kombinációja, illetve a létrehozásuk folyamata határozza meg, hogy az ötvözetek mennyire ellenállóak a különböző típusú fizikai „megpróbáltatásokkal” szemben.

Az 5000-es sorozatú alumíniumötvözetek például főleg alumíniumot és magnéziumot (de kisebb arányban általában azért más elemeket is) tartalmaznak, és épületekben, autókban vagy nyomástartó edényekben hegesztőanyagként szokták felhasználni őket. A 7000-es sorozatú alumíniumötvözetek elsősorban cinket, illetve általában még magnéziumot és rezet tartalmaznak, és a hétköznapokban többek között biciklivázak alapanyagaként szoktak visszaköszönni.

Forrás: 123rf

A különböző elemkombinációkkal, illetve ezek előállítási módjával folytatott kísérletezgetések rendkívül időigényesek és drágák.

A japán tudósok éppen emiatt dolgoztak ki egy anyaginformatikai technikát, amely az alumíniumötvözetek adatbázisaiban fellelhető információt egy speciális gépi tanulási modellbe táplálja. Mindez a modellt megtanítja az ötvözetek mechanikai tulajdonságai és az összetételük, illetve a gyártásuknál alkalmazott hőkezelési módszer között fennálló ok-okozati kapcsolatok felismerésére. Mikor a rendszer elegendő ismerethez jutott, – úgy is fogalmazhatnánk – öntudatra ébred, és segítség nélkül meg tudja jósolni, hogy a megfelelő mechanikai adottságok eléréséhez milyen elemek milyen arányú összeeresztésére lesz szükség.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Technology Org)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés