hirdetés
hirdetés

Agrárium

Mezőgazdasági adatgyűjtés hátizsákos dongókkal

Bionikus poszméhekkel váltanák le a fáradékonyabb ültetvényfigyelő drónokat.

hirdetés

A Washingtoni Egyetem kutatói poszméhek (dongók) számára kifejlesztettek egy szenzorokkal telezsúfolt, kicsi „hátizsákot”, amellyel a rovarok mindennapi tevékenykedésének nyomon követése révén lehet beszerezni az adatokat a gazdaságokról.

A konfiguráció tömege 102 milligramm, amelyből az akkumulátor egymaga 70 milligrammot tesz ki. A csomagban az érzékelők és a memóriatároló eszköz együtt is csak 30 százalékát képezik a tehernek.

A hőmérsékletre, a nedvességtartalomra és a fényerősségre vonatkozó információkat egyaránt be lehet gyűjteni a szerkezettel – feltéve, hogy az adatmennyiség nem haladja meg a 30 kilobyte-os határt.

Felszerelkezve (Forrás: YouTube)

Az elem nagyjából hét órás üzemidőre elég.

Amikor a nap végeztével az ízeltlábúak visszatérnek a kaptárukba, az akkumulátor vezeték nélküli technológiával szedi meg magát energiával. Az adatok letöltése egy rendkívül elmés technika, konkrétan a „környezeti visszaszórás” (ambient backscatter) segítségével valósul meg. Ez utóbbi például a tévéadók meglévő rádióhullámait használja fel az információ közlekedtetéséhez, és mint ilyen, nincs szüksége energiára.

Az alkotók víziója szerint a hátizsákkal fel lehetne váltani a megfigyeléshez alkalmazott drónokat, amelyeknek az üzemideje meglehetősen szűkös.

A mérnökök abban reménykednek, hogy idővel élő közvetítésre képes kamerának is helyet tudnak szorítani a csomagban, amellyel pontosabb fogalmat alkothatnak például a növények egészségéről, és ha kellően indiszkrétek, a méhek magánéletének alakulását vizuálisan is figyelemmel kísérhetik.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[232131] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés