hirdetés
hirdetés

Időjárás-megfigyelés

Meteorológiai műkabócák lephetik el az eget

A rovar ihlette szerkezeteket később értelemszerűen hadászati célokra is fel fogják használni.

hirdetés

Rovar ihlette drónokat tesztelt a NASA. A rendszer egy bizonyos „kaptárdrónból” és 25 CICADA elnevezésű, kicsi drónból áll. A CICADA, amellett, hogy magyarul kabócát jelent, egyszersmind a Close-in Covert Autonomous Disposable Aircraft (kb. Kis Hatótávolságú Titkos Autonóm Eldobható Repülőgép) rövidítése is.

A kicsi szerkezetek légnyomás-, szélsebesség- és hőmérővel is fel vannak vértezve, hiszen egyelőre az időjárási viszonyok alakulásának megfigyelése lesz az elsődleges rendeltetésük. Miután a kaptárdrón a levegőben szélnek ereszti őket, a műkabócák a környező meteorológiai kondíciók tanulmányozása közben, GPS, segédszárnyak és egy inerciális mérőegység segítségével kontrollált szállingózásba kezdenek a talaj felé. Amikor földet értek, a segédszárnyuk mozgatásával egyfajta ciripelésre lehet bírni őket, hogy könnyebben rájuk lehessen találni. Többek között e hanghatás miatt érdemelték ki a kabóca nevet. Íme, egy videó a rendszerről:


Az amerikai haditengerészet (US Navy) tájékoztatása szerint idővel hajszálnyit „agresszívabb” megbízatásokat is kaphatnak a szerkezetek. Lehetséges például, hogy a jövőben különböző miniatűr elektronikus rakományok tömeges leszállítására is fel fogják használni őket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[237502] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés