Mesterséges intelligenciával vezérelt katonai drónok
Egy Ghost 4 nevű új drón hűen szemlélteti, hogy a mesterséges intelligencia micsoda potenciállal rendelkezhet a katonai rendszerekben.

A szerkezetet gyártó cég, az Anduril szerint a Ghost 4 számos különböző felderítő küldetés végrehajtására alkalmas, ideértve például az ellenséges fegyverek és katonák felkutatását is. A jármű szembetűnő jellegzetessége, hogy a hagyományos, sok propelleres drónokkal szemben csak egy fő-, illetve egy farokrotorral rendelkezik, és úgy néz ki, mint egy tradícionális helikopter.

 A Ghost 4 többek között gépi tanulást (a legkorszerűbb mesterséges intelligencia mögött álló módszer) használ az általa befogadott képanyag kielemzéséhez és az ellenség azonosításához, de a barátságos rajokban való eligazodáshoz a szokványos, szabályalapú szoftverek alkalmazása sem áll távol tőle.

Az Anduril drónjai számos különféle felszerelést megtűrnek a fedélzetükön – ilyenek lehetnek az ellenséges kommunikáció megzavarására szolgáló rendszerek, vagy egy infravörös lézer, amely segít a célra irányítani a fegyvereket.

Kevin Ryan, nyugalmazott dandártábornok, és a Belfer Center for Science and International Affairs (kb. Belfer Tudományos és a Nemzetközi Ügyekért Felelős Központ) munkatársa szerint a katonaság azért érdekelt a kis drónokban, mert ugyanazt az információmennyiséget a műholdaknál olcsóbban, és gyorsabban tudják összegyűjteni.

Elméletileg a Ghost 4-eket saját fegyverekkel is fel lehetne vértezni, de a gyártó idáig még nem merészkedett el. Az esetleges etikai megfontolások mellett például nem életbiztosítás, ha a mesterséges intelligenciában egy kis gubanc keletkezik, vagy ha mondjuk az irányítása ellenséges kezekbe kerül.