Mesterséges intelligencia nélkül futó kétlábú robot
A kétlábú robotok többségétől eltérően mechanikai felépítése miatt a PER szaladás közben szenzorok nélkül is meg tudja őrizni a stabilitását.


Ez a kis struccszerű robot a többi kortárs, kétlábú robottal szemben rohangálás közben nem használ komputert vagy szenzorokat az egyensúlya megőrzése érdekében. Számára a körülbelül 16 kilométer per órás futás fenntartásához már a kialakításából fakadó dinamikus stabilitás is elegendő.

Általában a kétlábú robotok a talpon maradáshoz a balanszírozó algoritmusok, a giroszkópok és egyéb szenzorok futtatása érdekében óriási számítási teljesítményt igényelnek. A Planar Elliptical Runner (PER) elegáns dizájnja és a lábait elliptikus pályán mozgató motor mind ezen eszközök tömegét és technológiáját feleslegessé teszi. A test alakja erősíti a stabilitást, és a robot végtagjai ún. „reaktív rugalmassággal” rendelkeznek. Ez a tulajdonság ellenállás felmerülése esetén nagyobb erő kifejtésére készteti a végtagokat, és a (pillanatnyilag) hátul tartózkodó lábat mechanikus módon állítja be a haladás stabilizálásához.

Jerry Pratt, az IHMC rangidős kutatója és a PER-t fejlesztő csapat vezetője a Technology Review-nak azt mondta, hogy a tervezés közben szerzett tapasztalatokat a hatékonyság és a „küllemi természetesség” fokozása érdekében a későbbiekben megalkotott robotoknál is fel lehetne használni.

Embernagyságban a robot futás közben akár a 30-50 kilométer per órás sebességet is elérhetné.