hirdetés
hirdetés

Messzire fuss, soká maradj!

A Fekete Halál mindössze öt év alatt – 1348 és 1353 között – kiirtotta Európa lakosságának egyharmadát. Most kiderült, hogy a járványt okozó baktérium ma is jelen van.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Mind ez idáig nem volt bizonyított, hogy a ma pestisként ismert valaha volt leghalálosabb járvány kórokozója ugyanaz a Yersinia pestis baktérium volt-e, ami manapság is kiváltója a pestisnek. Most sikerült kétséget kizáróan azonosítani a középkori kórokozót.

Noha középkori csontmintákból már korábban kimutatták a Y. pestis jelenlétét, a méréseket sokan nem fogadták el, mert a minták szennyezettek voltak, ezért a DNS-analízis nem volt egyértelmű, de legfőképpen azért kételkedtek, mert manapság a Y. pestis okozta pestisjárvány jóval lassabban terjed, mint a középkori és sokkal kevésbé halálos.

A Johannes Krause, a Tübingeni Egyetem munkatársa által vezetett német-kanadai kutatócsoportnak a londoni pestistemető csontmaradványaiból nyert tiszta minták első mérésekkor már sikerült azonosítaniuk a pPCP1-plazmidot, amely a Y. pestis baktériumának genomjában nagy számban van jelen és a járvány fertőzőképességét befolyásolja.

Középkori pestisdoktor maszkja -  Nem tudták, miként terjed a fertőzés, gondoltak kigőzölgésekre stb, csak a patkányokon megélő bolhákra nem, márpedig ezek terjesztik a baktériumot
Középkori pestisdoktor maszkja - Nem tudták, miként terjed a fertőzés, gondoltak kigőzölgésekre stb, csak a patkányokon megélő bolhákra nem, márpedig ezek terjesztik a baktériumot

A kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben közzétett tanulmányokban igazolták, hogy a középkorban a Y. pestis fertőzött, aminek a genomja az elmúlt 600 évben alig változott. - Semmi kétség sem maradt afelől, hogy a ma Y. pestisként ismert baktérium okozta a középkorban a halálos járványt - nyilatkozta Krause.

A madárcsőrős ruhát Charles Delorme talált ki a 17. században. Mivel nem tudták, miként terjed a járvány, leginkább fertőzött levegőre gyanakodtak, ezért igyekeztek megszűrni azt. Afféle mai gázálarcként használták és a hosszú csőrbe illatszereket, gyógynövényeket, tömítőanyagot tettek, hogy megszűrjék a levegőt. Amúgy állítólag elég hatékony volt, elterjedt egész Nyugat-Európában, és még a 18. században is viselték. Magyarországon nem használták. 

Karosszékben

Sokáig az egyetlen gyógymód a pestissel szemben egy jó tanács volt: Messzire fuss, soká maradj! Az emberiség történetét sok tekintetben megváltoztató járványt tehát egy ma is jelenlévő baktérium okozza.

Számos oka lehet annak, hogy ma miért nem fertőz olyan halálosan, és nyilván több intézetben kutatják ezt a kérdést, de a válaszhoz mindenképpen az azonosítás volt az első lépés.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[110678] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés