hirdetés
hirdetés

Távmunka

Mérföldekről vezérelt polcfeltöltő robotok Japánban

A virtuális valóság technológiájával távolról irányítható gépalkalmazottak állnak munkába két japán áruházlánc egységeiben.

hirdetés

A polcok feltöltésére hivatott robotokat tesztel Japánban két franchise-rendszerben működő áruházlánc. Egy Telexistence nevű startup fejlesztette ki a rendkívül távolról nézve ember formájú gépeket. Bár, a Model-T-nek elnevezett, több mint 210 centiméter magas, mechanikus dolgozókkal bizonyára kevesen találkoznának szívesen egy sötét sikátorban, a munkájukat alighanem megbízhatóan teljesítik.

Ezt a feltételezést erősíti, hogy az irányításukat igazából tőlük mérföldekre, virtuálisvalóság-sisakba és speciális kesztyűkbe bújt operátorok végzik el.

Model-T (Forrás: Telexistence Inc.)
Model-T (Forrás: Telexistence Inc.)

A Model-T-k ilyen módon a legkülönbözőbb alakú és méretű árucikkeket is meg tudják markolni, hogy aztán a kívánt helyre sértetlenül letegyék őket. A kezelők egy mikrofon és fejhallgatók segítségével a közelükben tartózkodó vásárlókkal akár fel is vehetik a kapcsolatot.

A cél, hogy ekképpen egy alkalmazott több üzletben dolgozhasson, ami esetlegesen megoldást jelenthet a munkaerőhiányra. Japánban egyre inkább elöregszik a népesség, és így a fizikai munkára képes emberek száma is folyamatosan csökken.

Ezen felül a jelenleg zajló koronavírus-járvány csak felgyorsította a Model-T kifejlesztését, mivel a technológia a boltokban csökkentheti az emberek közötti, kényszerű fizikai érintkezések mennyiségét.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[259859] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés