Memóriajavító implantátumok
Elektródák segítségével sikerült javítani az epilepsziás betegek „erőtlenebb” emlékezőtehetségén.

Amerikai tudósok egy hadászati finanszírozású projekt keretében agyimplantátumokkal próbáltak meg javítani 15 epilepsziás beteg tompább emlékezőtehetségén. Az eszközöket már korábban beültették a páciensek „elméjébe”, hogy a betegségük hatékonyabb kezeléséhez feltérképezzék, mi is történik a gondolkodásért felelős szervükben.

A Journal of Neural Engineering hasábjain március 28-án közzétett tanulmány résztvevőinek az első lépésben egy egyszerű feladatot kellett elvégezniük: egy képernyőn meg kellett tekinteniük egy képet, hogy aztán egy kicsivel később három-négy kép közül azonosítani tudják azt.

A vizsgálatok alatt a kutatók az agy működését tanulmányozva megpróbálták identifikálni a helyes válaszok megszületése alatt legaktívabb régiót.

A következő szakaszban a kutatók ugyanezeket a kis elektródákat az éppen azonosított „helyes válasz" területek stimulációjára használták fel. A résztvevők rövid távú memóriája így 37 százalékkal, a hosszú távú memóriája pedig 35 százalékkal javult.

Fontos aláhúzni, hogy a vizsgálatokat mindössze 15 emberen végezték el, akiket klinikai környezetben egy konkrét, egyszerű feladat elvégzésére kértek fel.

A kísérlet mindamellett talán megalapozza majd az agy egyes funkcióinak visszaállítását vagy megerősítését célzó technológiák kifejlesztését.