hirdetés
hirdetés

Megvan a legendás hajó

A Terra Nován Scott kapitány indult tragikus végű expedícióján a Déli-sark felfedezésére. Ám a hajó még visszatért kapitánya nélkül, hogy a második világháborúban süllyedjen el.

hirdetés

A Schmidt Ocean Institute amerikai kutatói visszhangszonda-szonárral fedezték fel Grönland partjainál a Terra Novát (az Új Földet). A tengerfenék feltérképezése során szokatlan tárgyat észleltek. A tárgyról visszaverődő hangokból azt is meg tudták állapítani, hogy 57 méter hosszú, pontosan akkora tehát, mint Scott kapitány eltűnt hajója.

Ekkor távirányítású kamerát küldtek le, hogy megnézzék, mit találtak: a felvételeken egy oldalára dőlt fahajó roncsait fedezték fel. A képeken jól látszik a roncs mellett fekvő kémény és az egykori hajóhíd is. A kapott adatok alapján egyértelműen megállapítható volt, hogy Scott kapitány hajóját találták meg – mondta el Brian Kelly, a Dundee-i Discovery Point múzeum munkatársa.

A Terra Novát 1884-ben építették Dundeeban bálna- és fókavadászatra. 1910-ben Scott kapitány ezt a hajót választotta ki expedíciójához. Mint Levelek az abszolút pokolból című cikkemben írtam, a felfedezők 1911-ben meg is érkeztek, de a sark elérésére kijelölt öt ember előtt a norvég Roald Amundsen elérte a sarkot.

Képek: fenn a szonárkép a hajóról, középen a híd a mélyben
Képek: fenn a szonárkép a hajóról, középen a híd a mélyben

A csalódott kapitány és négy társa a visszaúton 1912-ben meghalt. Holttestüket hónapokkal később találták meg. A Terra Nova azonban 1913-ban visszatért, és folytatta bálnavadász-munkáját. 1942-ben háborús szállításokra vették igénybe, de 1943-ban jéghegynek ütközött és elsüllyedt Grönland partjainál. A hajót sokan és régóta keresték.

Karosszékben
Scott kapitány és Terra Nova-expedíciója nem merült feledésbe, teljesítményének nagyságát nem lehet elvitatni még akkor sem, ha második lett a sarkok felfedezéséért folytatott versenyben. Angliában különböző programokkal emlékeznek meg a 100 éve meghalt kapitány és expedíciója emlékéről.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[114053] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés