hirdetés
hirdetés

Történelem

Megtalálták Göring első feleségét

Kincsvadászok emberi csontokat találtak Göring egykori birtokán. Törvényszéki szakértők most bejelentették: Carinnak, a náci vezér imádott első feleségének maradványai kerültek elő.

hirdetés

1991-ben kincskeresők egy ládát találtak a Berlin közelében lévő Carinhall, Hermann Göring egykori vadászkastélya parkjában. A ládában emberi csontok voltak. A leletet Svédországba küldték azonosításra. A Marie Allen, az Uppsala, és Anna Kjellström, a Stockholm Egyetem kutatói által vezetett kutatócsoport 21 évvel a láda elküldése után, most vizsgálta meg a legmodernebb eszközökkel a 26 csontmaradványt. Az eredményeket a PLOS ONE szaklapban közölték. Kiderült, hogy a maradványok egy felnőtt nőtől származnak, a mitokondriális DNS-elemzés pedig azt mutatta ki, hogy Carinnak első házasságából született fia és a vizsgált nő között anya-gyerek kapcsolat van.

Elvégezték a nukleáris DNS-vizsgálatot is, mivel a két analízis együtt ad pontos képet. Az új vizsgálat megerősítette az anya-fiú kapcsolatot - mondta el Allen a Daily Mailnek. Carin Fock Svédországban született 1888-ban. 1910-ben feleségül ment Nils Gustav von Kantzowhoz, aki 1908-ban a svéd tornacsapat tagjaként aranyérmet szerzett Londonban. Három évvel később megszületett fiúk, de a házasság boldogtalan volt. Carin a négy évvel fiatalabb Hermann Göring pilótával 1920-ban találkozott. A férfi első pillantásra beleszeretett nőbe, aki elhagyta érte férjét.

Carin a négy évvel fiatalabb Hermann Göring pilótával 1920-ban találkozott
Carin a négy évvel fiatalabb Hermann Göring pilótával 1920-ban találkozott

Carin válása után Göringgel 1923-ban házasodott össze. A pár Berlinbe költözött, ám még az év novemberében Göringnek a Sörpuccsban játszott vezető szerepe miatt menekülnie kellett Németországból. Carin Berlinben maradt. 1925-ben Svédországba költöztek. Itt kezelték először Göringet morfinizmusa miatt, mivel a náci vezér a Sörpuccs során szerzett sebesülése kezelése során rászokott a morfiumra. Ezután rendszeresen próbált leszokni, de élete végéig morfinista maradt. 1927-ben Göring és Carin visszatérhetett Németországba. Hitler kedvelte a svéd nőt, egyenesen a náci párt kabalájának nevezte.

Ám Carin tuberkulózisban és szívbajban szenvedett, ezért sok időt töltött szanatóriumokban. Carin anyja 1931-ben Svédországban meghalt, a nő azonnal odautazott, néhány nappal később azonban szívinfarktust kapott és 43 évesen meghalt. Hazájában temették el. Göring vigasztalhatatlan volt. 1934-ben exhumáltatta a testet és a nő emlékére Carinhallnak elnevezett vadászkastélya parkjában temette el.

A kastélyban emléksarkot is berendezett. 1945-ben a Vörös Hadsereg a birtokhoz közeledett, Göring művészeti gyűjteményét biztonságos helyre szállíttatta, a kastélyt pedig felrobbanttatta. Carinhall a kincsvadászok paradicsoma lett, eltűnt műkincsek után kutattak. 1951-ben emberi csontokat találtak. Úgy vélték, Carin földi maradványai, ezért elhamvasztották és Svédországban eltemették azokat. Majd 1991-ben előkerült a láda.

Karosszékben
Carin halála után testvére, Fanny megírta Carin biográfiáját, a könyv bestseller lett Németországban, 1943-ban 900 ezer példányt adtak el belőle. Göringet a nürnbergi perben az emberiesség elleni bűntette miatt kötél általi halálra ítélték, de kivégzése előtt öngyilkos lett.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[120541] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés