Megtalálta 2014-ben elveszített műholdját a NASA
A Napot és az időjárását tanulmányozó Stereo-B-t most tüzetesen átvizsgálják, mielőtt ismét akcióba lendülne.

Rossz jel, amikor egy küldetés csapata huzamos ideig képtelen kapcsolatba lépni a felküldött űrhajókkal vagy leszállóegységekkel.

A NASA szerencsére most megmutatta, hogy soha sem szabad feladni a reményt.

Csaknem kétévnyi kommunikációs szünet után az ügynökség sikeresen helyrehozta az összeköttetést Stereo-B-vel (a Stereo a Solar Terrestrial Relations Observatory rövidítése), a Napot és a csillag időjárását tanulmányozó két műhold egyikével. A szatellittel a csapat 2014. október 1-én veszítette el a kontaktust, és azóta számos helyreállítási stratégiával (legutóbb a Deep Space Network, azaz mélyűri hálózat felhasználásával) próbálkozott, mígnem idén augusztus 21-én az űrhajó ismét hírt adott magáról. Még egy jó ideig várni kell, amíg a Stereo-B folytathatja a misszióját, és nincs rá garancia, hogy ott fogja felvenni a fonalat, ahol elvesztette. A tudósok most ellenőrizni fogják a szatellit összes alrendszerét, megpróbálják visszaszerezni az irányítást a helyzetének szabályozása fölött, és fel kívánják mérni a megfigyelési képességeinek állapotát, mielőtt bizonyítványt állítanának ki a műhold makulátlan egészségéről.

Akárhogy is lesz, a kontaktus visszaállítása mind a tudomány, mind pedig a küldetés tagjai számára jó hír, hiszen a szakemberek komolyan aggódtak, hogy soha többé nem hallanak híreket az űrbe bocsátott berendezés felől.