hirdetés
hirdetés

História

Mégsem a Fiatalság forrását kereste

A spanyol konkvisztádor, Juan Ponce de León 1513-ban elindult Bimini (a mai Bahama) felkutatására, hogy megtalálja a Fiatalság forrását. Vagy mégsem?

hirdetés

Juan Ponce de León valóban elhajózott Bimini felé és megtalálta helyette a mai Floridát, de sohasem kereste a legendabeli Fiatalság forrását – mondta el a Smithsonian Magazine-nak J. Michael Francis, a South Florida Egyetem történésze. A legenda gyökere 1512-re nyúlik vissza, és nagyon is politikai háttere van. A spanyol királyi udvarban szolgáló nemes, Ponce 1509-ben saját költségén hajózott el az Újvilágba, ahol csakhamar Puerto Rico kormányzója lett.

Juan Ponce De Leon
Juan Ponce De Leon
Csakhogy 1512-ben a kormányzói címet átruházták Kolumbusz Kristóf fiára, Diegóra és a sértett Ponce továbbhajózott a mai Florida felé. Az ebben az ügyben folytatott levelezésében és a későbbi forrásokban J. Michael Francis szerint még csak nem is említődik sehol a Fiatalság forrása. Valójában jóval a konkvisztádor halála után említette vele kapcsolatban először Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés, a spanyol udvari krónikás, hogy lejárassa.

A krónikás nem kedvelte Poncét, aki szerinte hiszékeny, egocentrikus és nehézfelfogású volt, valójában azonban véleménye hátterében inkább udvari intrikálások állhattak. Oviedo ugyanis az ellenlábas Diego Kolumbusz embere volt – mondta el a Smithsonian Magazine-nak Francis. A Historia general y natural de las Indiasban Oviedo azt írja, hogy az indiánok elhitették Poncéval a Fiatalság forrásának létezését, aki hiábavaló hajtóvadászatot indított a nem létező forrás után. Az egész azonban csak arra szolgált Francis szerint, hogy Poncét ostoba embernek állítsa be.

Karosszékben
Oviedo akciója sikeres volt, hiszen az utókor előtt Ponce neve összeforrt a Fiatalság forrásának hiábavaló keresgélésével. Ponce de León egyáltalán nem volt ostoba, ő találta meg a Golf-áramlást, amikor meglepve tapasztalta 1513-ban, hogy nem tud az áramlással szemben hajózni akármilyen erősen fúj is a szél. A hajózási “útvonal” megtalálása segítette később a spanyol hajókat visszatérni az európai kontinensre.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[131677] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés