Megpróbál leszokni a Szojuzról a NASA
A későbbiekben amerikai fejlesztésű űrhajókban kívánja feljuttatni asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA megelégelte, hogy mindig orosz űrhajót kelljen használnia, amikor asztronautákat küld a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Elhatározta, hogy immár „amerikai lábakra állva” inkább a SpaceX, illetve a Boeing segítségét fogja igénybe venni az utazások kivitelezéséhez.

Az Egyesült Államok a SpaceX-szel még 2014-ben kötött 2,6 milliárd dolláros szerződést egy, a célnak megfelelő űrhajó megépítésére. Ugyanilyen megfontolásból 4,2 milliárd dolláros értékben a Boeinggel is megállapodást kötöttek.

A kész járművek útnak indítását többször el kellett halasztani.

Augusztus 2-án a NASA bejelentette, hogy a SpaceX Crew Dragon nevű űrhajójával 2018 novemberében egy legénység nélküli, 2019 áprilisában pedig egy „emberes” tesztet mostmár csak azért is végre fog hajtani. A Boeing ugyanilyen rendeltetésű CST-100 Starlinerének hasonló próbatételeire 2018 végén / 2019 elején, illetőleg 2019 közepén kerülhet majd sor.

Ha minden jól megy, a járművek beteljesíthetik azon küldetésüket, hogy asztronautákat ingáztathassanak az ISS fedélzete és a Föld között.

A NASA űrhajósait jelenleg a Szojuz szállítja az ISS-hez, de az Oroszországgal kötött szerződés 2019 novemberében lejár.