Megnyomták a startgombot a Neumann-galaxis felé
Fejlesztések válságidőben, kikerülhetetlen digitális transzformáció, gyakorlati technikák és bevált eszközök, kulcsszerepben a felkészült ember – valamennyi téma az okosgyár köré összpontosult a S&T idei Ipar 4.0 – Ember 4.0 – University 4.0 címmel megtartott rendezvényén.

„A nemzetközi helyzet fokozódik” – idézte Bacsó Péter Tanú című filmjéből a közismert mondást bevezetőjében Nyirő Ferenc az S&T Consulting Hungary Kft. november 6-án tartott idei Focus rendezvényén. A kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb informatikai cégének számító S&T hazai vállalatánál az ipari digitalizációs üzletágat vezető szakember mindjárt alá is támasztotta a kijelentés időszerűségét: a hazai és a nemzetközi sajtó, az elemző és tanácsadó cégek folyamatosan vészharangokat kongatnak, nap mint nap látnak napvilágot a világszerte tapasztalható gazdasági vergődést közhírré tevő cikkek, elemzések. A problémák jelenleg még leginkább az autóiparban érhetők nyomon, de ne legyenek senkinek sem illúziói, a visszaesés, legyen az ma még megjósolhatatlan fokú, széles körűen ki fog gyűrűzni. Egészen más stratégiával, gondolkodásmóddal és az eddigiektől eltérő tudással, eszközökkel felvértezve kell a gazdasági szereplőknek felvenniük a versenyt az életben maradásért. A gazdasági lassulás tény, de egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban éri a vállalatokat. A felkészültek könnyebben áthidalják a nehéz időket, sőt, még profitálnak is belőlük.

Most van alkalom a fejlesztésre

A lassulás remek alkalom a régóta halogatott fejlesztésekre. Ilyenkor van idő a nyugodt tervezésre, kivitelezésre. Az előre menekülést vitathatatlanul a digitalizáció jelenti. Jól átgondoltan, pontosan meghatározva a célokat, kis lépésekben el kell kezdeni az átállást az ipar 4.0-ra cégmérettől függetlenül, a hazai kis- és közepes vállalakozások sem maradhatnak ki a sorból. „Meg kell állapítani, melyek a hatékonyság, a termelékenység szempontjából leginkább kihasználatlan részterületek, és szakértői segítséget célszerű igénybe venni a létező számos jobbítási technika átlátására, a legkedvezőbbek kiválasztására és bevezetésére” – tanácsolta Nyirő Ferenc.

A hazai digitalizációs üzletágatát vezető Nyirő Ferenc előadásában az S&T szoftverpartnereinek kínálatát is áttekintette

Hasonló gondolatokat osztott meg a hallgatósággal az S&T legfontosabb partnere, többek között a Creo ipar 4.0-ra felkészített, integrált CAD/CAM/CAE-, valamint a Windchill IoT-képes és a kollaboratív tervezést támogató termékéletciklus-kezelő (PLM) szoftver szállítója, az amerikai PTC képviseletében Paul Roman kelet-európai partnermenedzser. Prezentációjában a PTC digitális transzformációs csomagjából a szerviztevékenységet optimalizáló kiterjesztett valóság (AR) technológiát mutatta be részletesen egy szemléletes gyakorlati példán keresztül.
A felvetett alapgondolatokra reflektálva az S&T Consulting Hungary Kft. azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az idei Focus rendezvényén az okosgyárat állítja a középpontba, ismerteti, milyen korszerű ipari digitalizációs szoftverek, megoldások állnak rendelkezésre a megvalósításához, megosztja a legjobb ipari gyakorlatokat az érdeklődő szakemberekkel, és elősegíti a kapcsolatteremtést az ipar meghatározó szereplői között. 

University 4.0 – egyedülálló kezdeményezés

Az ipar 4.0 térhódításában kulcsszerepük van az új szemléletű embereknek, mérnököknek, oktatási intézményeknek. A legújabb ipari forradalom a szakértők átalakulását is feltételezi, ennek kifejezésére alakult ki az ember 4.0 fogalomköre is. A Focus rendezvény egyik kiemelkedő eseménye volt a University 4.0 program bejelentése és ünnepélyes beindítása. Ennek keretében az S&T öt évre szóló együttműködést írt alá öt magyar egyetemmel, illetve azok prominens képviselőivel, rektorokkal, rektorhelyettesekkel. A programban a vállalat több milliárd forint értékű ipari digitalizációs szoftverrel és képzéssel támogatja az intézményeket. A nemzetközi színtéren is egyedülálló kezdeményezéssel az IT-szakértő hozzá kíván járulni az egyetemek ipari digitalizációs képzési lehetőségeinek fejlesztéséhez, ezzel pedig az ipar 4.0 egyik legfontosabb kihívását jelentő emberi tényező, azaz a jól képzett szakemberek biztosításához. Az S&T University 4.0 program a remények szerint katalizátorként működhet az ipari digitalizációs folyamatban, felgyorsítva a kétirányú tudástranszfert az ipar és az egyetemek között. „Az ipar 4.0 lehetőségeinek kiaknázása elképzelhetetlen a korszerű digitalizációs szoftverek ismeretével felvértezett új mérnökgenerációk nélkül, ezért az egyetemek döntő befolyással bírnak a magyar ipar modernizációjára. Ezt felismerve dolgoztuk ki az S&T University 4.0 programot. Hisszük, hogy ezzel további lendületet adhatunk az átalakulásnak és a magyar gazdaság fejlődésének” – mondta Szabó Péter, az S&T Consulting Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a program rajtját jelképező okmány ünnepélyes aláírásakor.

Az S&T University 4.0 program együttműködési dokumentumának aláírása. Balról jobbra Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese, Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, Weltsch Zoltán, a Neumann János Egyetem rektorhelyettese és Dóka Ottó, a Széchenyi István Egyetem kutatási infrastruktúráért felelős rektorhelyettese

Mi a program tartalma a gyakorlatban?

A University 4.0 programot az S&T – szoftverpartnereivel szorosan együttműködve – a magyarországi egyetemek igényeire adaptálva alakította ki öt éves időtartamra. A programban kiemelt támogatást élveznek az egyetemek járműépítő csapatai.
Az S&T szoftverpartnerei részéről az Altair a HyperWorks átfogó és erőteljes digitális iker funkcionalitással rendelkező véges elemes szimulációs szoftverét ajánlotta fel a felsőoktatási intézmények részére, a CoreTech System a Moldex3D műanyag fröccsöntési szimulációs szoftvermegoldással vesz részt a kezdeményezésben, a már említett PTC is oszlopos tagja rendszerivel a programnak, a Visual Components pedig az azonos nevű következő generációs gyár- és robotszimulációs szoftverével járul hozzá az ipar és az oktatás közötti együttműködéshez.

A rendezvényen bemutatott ipari digitalizációs lehetőségeket közül néhányat az előtérben lévő demonstrációs pultoknál a gyakorlatban is meg lehetett ismerni

Az S&T University 4.0 programban részt vevő egyetemek a most indult első fázisban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem és a Széchenyi István Egyetem, de a tapasztalatok értékelését követően a későbbiekben a résztvevők köre bővülhet. A program elindítója további érdeklődő felsőoktatási intézmények jelentkezését is bátorítja.

Úton a Neumann-galaxis felé

Józsa János, a BME rektora a jelenleg a programba bevont valamennyi egyetem nevében is elmondott köszönetében kihangsúlyozta, hogy formálódik egy ipar 4.0 PhD-képzés alapvetése, amelynek valóra váltása jelentős előre lépést jelenthet a kor követelményeinek megfelelő szakemberek kinevelésében. Felhívta a figyelmet a magyar Neumann János világszerte elismert szerepére a tudományok és a technika fejlődésében, és a most elindult kezdeményezést a tudós által előre vetített változások elősegítőjének nevezte.
Weltsch Zoltán, a Neumann János Egyetem tudományos rektorhelyettese hozzászólásában annak fontosságát emelte ki, hogy a University 4.0 programban rejlő lehetőségeket a duális képzésben rész vevő hallgatóiknak is rendelkezésre bocsátják a kecskeméti székhelyű intézményben.