Megnéztük a BAT pécsi nikotinpárnagyárát
Égéssel nem járó, füstmentes alternatívát nyújt a nikotinpárna azoknak, akiknek adott helyzetben nincs lehetőségük rágyújtani, vagy a hagyományos cigarettákhoz képest potenciálisan kevésbé káros terméket keresnek. De vajon miként készül ez a relatíve új nikotintartalmú portéka? Pécsett, a BAT 2019-ben átadott üzemében nyílt lehetőségünk megnézni a nikotinpárnák gyártási folyamatát, s egyúttal azt is megtudtuk, milyen civil szervezetet támogat a következő öt esztendőben a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

Egy támogatói megállapodás aláírásával kapcsolatos sajtótájékoztató keretében volt lehetőségünk megtekinteni a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. pécsi nikotinpárnagyárát október végén. De milyen együttműködés is köttetett pontosan?

„Az elismerések nem tankolják meg az autóinkat”

A Pécsi Mentőkutyás Egyesület és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ötéves támogatói szerződést kötött 2021 októberében, amelynek keretében a dohánycég évi egymillió forinttal támogatja a kiemelt társadalmi hasznosságú egyesületet a társadalmi felelősségvállalás, illetve a Pécs és a helyi közösségek iránti elkötelezettség jegyében. Az aláírás köré korrekt sajtóeseményt is kanyarítottak, amelyen a mentőkutyák bemutatóját egy sajtótájékoztató is megelőzte.

„Egy szigorúan közhasznúan és nonprofit módon működő egyesület számára minden támogatás óriási segítséget tud nyújtani. Sajnos a technikai eszközök folyamatos karbantartása és pótlása felemészti a legnagyobb részt a költségvetésünkben, így a 20 éves csapatszállító kisbusz cseréje elérhetetlen távolságban volt. Azonban mikor már feladtuk volna, jött a BAT felajánlása, amelynek segítségével meg tudtuk valósítani a gépjármű cseréjét” – mondta Heil Ádám, a Pécsi Mentőkutyás Egyesület egyesületi titkára. Azt is hozzátette, az önkéntesek munkáját sokan elismerik a környezetükben és a közéletben is, ám mint mondta, „az elismerések nem tankolják meg az autóinkat”.

Esaú Freire, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. gyártási igazgatója pedig így fogalmazott: „Elismerjük és tiszteljük azoknak az önkénteseknek az elkötelezettségét, akik időt és energiát nem kímélve sietnek bajbajutott embertársaik segítségére. A helyi közösségek érdekében végzett munkájuk értéke felbecsülhetetlen. Közvetve hozzájárulnak mindannyiunk, így a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. dolgozóinak biztonságához is, és megtisztelő, hogy támogathatjuk munkájukat. Bízunk benne, hogy hosszú távú, és Pécs számára hasznos együttműködés kezdete a mostani megállapodás.”

Az aláírást követően a Pécsi Mentőkutyás Egyesület két- és négylábú tagjai közös bemutatót tartottak, amelyen illusztrálták, milyen feladatokkal találkozhatnak a terepen. Az elképesztő fegyelemről tanúbizonyságot tévő kutyákról az is kiderült, hogy alapvetően a feladat elvégzéséért kapott kutyanasiért csinálják meg azokat a feladatokat, amelyekre a gazdáik utasítják őket. A bemutatón emellett elhangzott, hogy lényegében bármilyen kutyafajta tagjai alkalmasak lehetnek mentésre, a legfontosabb, hogy taníthatók és engedelmesek legyenek.

A pécsi nikotinpárnagyár

A bemutatót követően nyílt lehetőség a nikotinpárnagyár meglátogatására. Ám mielőtt konkrét tapasztalatainkról beszámolnánk, érdemes néhány szót ejteni arról, miért is hoztak létre nikotinpárnákat gyártó üzemet Pécsett.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. 2019-ben 7,5 milliárdos beruházással hozta létre nikotinpárnákat gyártó részlegét. Nem ez volt a 110 éves pécsi dohánygyár első innovációja a közelmúltban: 2014-ben ugyanis szivarkagyártó részleget is nyitottak. A vállalat idén májusban közölte, hogy a pécsi üzemeikben a hagyományos cigaretták közül már csak az egyik legismertebb hazai márkát gyártják a jövőben, azonban jelentősen bővítik a magyar gyárban a nikotinpárna kategória gyártási kapacitását.

A BAT ezzel a döntéssel a világpiaci igényeknek, a modern, dohányt nem tartalmazó nikotinpárnák iránt megugrott keresletnek szeretne megfelelni a májusi közlésük szerint. Tavaly ugyanis világszerte 3 millióval nőtt a BAT azon fogyasztóinak száma, akik a potenciálisan kevésbé káros termékei valamelyikét fogyasztják, számuk 2020 végére elérte a 13,5 milliót. Közölték: a folyamat összhangban van a BAT stratégiájával, amely a vállalat tevékenységének egészségre gyakorolt hatását kívánja csökkenteni úgy, hogy egyre több potenciálisan kevésbé káros terméket kínál azoknak a felnőtt fogyasztóknak, akik nem döntenek a leszokás mellett.

Mentolos levegő és porszívózás

A Pécs keleti szélén fekvő, Francia utcai BAT-üzembe csak köpenyben, fertőtlenített cipőben, hajhálóval (és egyeseknek szakállhálóval) lehetett belépni, ahol erőteljesebb mentolillat fogadott. A 2019-ben létrehozott részlegbe belépve megtudtuk, tavaly egymilliárd nikotinpárnát készítettek itt, idénre kétmilliárd, 2022-re pedig már hárommilliárd a terv. A növekedést az segíti elő, hogy folyamatosan állítanak munkába újabb és újabb gyártósorokat az üzemben – jelenleg tíz gyártósor működik.

A gyárlátogatás során megtudtam, hogy a dohánymentes nikotinpárnák legnagyobb európai gyártóüzemében két keverőhelyiség is működik. Háromszáz literes tartályokban készül a keverék, amelynek alapja a folyékony nikotin, amihez egyéb, élelmiszeriparban használatos alapanyagokat, stabilizátorokat, pH-szabályozókat és ízesítőket kevernek. A folyamat végén egy porszerű anyagot kapnak, amelyet aztán a gyártósoroknak otthont adó helyiségekbe tolnak át, majd beadagolnak a gépekbe.

A gyártósoron egy celluloid alapú „csőbe” töltik a port, s a „csövet” bizonyos időközönként elvágják, és lezárják mindkét végét – így jön létre a nikotinpárna. Ezeket aztán a nikotinpárna csomagolásaként szolgáló dobozok aljába adagolják, majd a gépsor végén a fedő is rákerül a dobozokra, amelyet fel is címkéznek. A gyártósoron fellelhető minőségbiztosítást szolgáló eszközök közül az egyik gép például azt is figyeli ezen eljárás közben, hogy a nikotinpárnák csücske kilóg-e a dobozból – a szabványoknak nem megfelelő termékek ugyanis nem juthatnak ki az üzemből.

Mint megtudtam – és tapasztaltam az üzemben –, a nikotinpárna-gyártás poros technológia. Éppen ezért a gépek körül folyamatosan légszívó berendezéssel takarítanak. Emellett kiemelt figyelmet szentelnek a keverék nedvességtartalmára, ugyanis ennek optimális beállításakor kezd el jókor felszívódni a nikotin a szájüregi nyálkahártyán keresztül, s érződni az íz a nyelv ízlelőbimbóin.

Az egész folyamat gépesített az utolsó momentumot kivéve: a nikotinpárna-dobozokat már az ott dolgozók helyezik nagy kiszerelésű kartondobozokba, s közben kiszűrik az esetleges selejtes csomagolású egységeket. Az általam megtekintett gyártósoron percenként 1900 nikotinpárna gyártására van lehetőség. Az itt készített nikotinpárnák a 2 mg–20 mg közötti nikotintartalmúak. A Francia utcai telephelyen egyébként összesen több mint 290-en dolgoznak, akik közül a gyártáson magán 190-en tevékenykednek. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. összesen 800 főt foglalkoztat Pécsett, akiknek a fele helyi.

Ottjártamkor épp egy norvég piacra szánt, egységes csomagolású nikotinpárna-márka termékei készültek, méghozzá a legerősebb fajtából. Az itt gyártott termékek ugyanis nem a magyar piacra készülnek, de így is harminc országba exportálják a Pécsett készült nikotinpárnákat.