Megmérik a Föld „pulzusát”
A University College London (UCL) által vezetett egyik új projekt keretében 50 szeizmométert telepítenek az Atlanti-óceán fenekére. A tudósok célja, hogy a jelenlegieknél átfogóbb ismereteket szerezzenek a Föld belsejében zajló mozgásokról.

Egy terjedelmes, a Kanári-, az Azori- és a Madeira-szigeteket is lefedő területet fognak teletűzdelni az apparátusokkal, amelyek egy évig fogják folyamatosan figyelemmel kísérni a Föld talajmozgásait.

A német, ír, spanyol és portugál intézményekkel közösen elindított, UPFLOW névre keresztelt projektet az Európai Kutatási Tanács 2,8 millió euróval finanszírozza.

„Ez a szeizmikus kísérlet egyedülálló a maga nemében – mondta Ana Ferreira, az UCL Earth Sciences kutatóprofesszora. – A mostani az első alkalom, hogy az Atlanti-óceán északi részének ekkora régióját fedtük le ezekkel a rendkívül érzékeny eszközökkel. Reményeink szerint az adataik elemzésével jobban megérthetjük a Föld köpenyében több száz kilométer mélyen zajló masszív mozgásokat, méghozzá különösen az ottani anyagok felfelé irányuló áramlását, ezeket ugyanis még mindig nem sikerült eléggé megértenünk. Ezek a mozgások okozzák a vulkánkitöréseket, és olykor akár földrengésekhez is vezethetnek.”

A vizsgálatok folyamán egy olyan szeizmikus képalkotó módszert fognak alkalmazni, amelyet az asztrofizikusok korábban már több távoli galaxis tanulmányozására bevetettek.

Jorge Miguel Alberto de Miranda, a tudományos vállalkozásban részt vevő Portugál Tengeri és Légköri Intézet (IPMA)  elnöke így fogalmazott: „a Kanári-szigetek, valamint a Madeira- és az Azori-szigetek található vulkanikus szigetek mélyen a Föld felszíne alatt zajló erőteljes mozgások eredményeként jöttek létre. Kutatásunkkal azt kívánjuk feltárni, hogy van-e kapcsolat e szigetek kialakulása között.”

A kutatók a szeizmométereket egy hamarosan induló öthetes expedíció folyamán fogják szétszórni a kijelölt térségben.