Készül a Föld legnagyobb optikai teleszkópja
Elkészültekor a Hubble-énál akár 10-szer élesebb képet adó Óriás Magellán Távcső lesz a legnagyobb optikai teleszkóp a Földön.

Igencsak szép kilátás nyílik a csillagokra a chilei Atacama-sivatagból.

Az esőfelhő ritka errefele, mint a fehér holló (ez az egyik legszárazabb hely a bolygón), és a terület a fényszennyezésben és szmogban lubickoló nagyvárosoktól is távol fekszik. Éppen ezért már most is akad egy-két teleszkóp a környéken, ám hamarosan előreláthatólag még sokkal jobb lesz a helyzet.

Egy lakatlan hegytetőn egy amerikai vezetésű nemzetközi konzorcium nemrég megkezdte az Óriás Magellán Távcső (Giant Magellan Telescope – GMT) építését.

A munkálatok első fázisában az objektumhoz tartozó út- és energiahálózat kiépítése lesz a fő prioritás. 2021-es üzembe állításával mindazonáltal várhatóan (és minden bizonnyal ideiglenesen) a GMT lesz a földkerekség legnagyobb optikai teleszkópja. A Hubble-énál 10-szer élesebb képek megalkotására lesz alkalmas a létesítmény.

A távcső hét hatalmas tükörből álló lencséje körülbelül 26 méteres átmérővel büszkélkedhet majd. Összehasonlításképpen, a világ jelenlegi legnagyobb, hasonló típusú teleszkópjaként a Kanári-szigeteki Nagy Távcső (Gran Telescopio Canarias) „mindössze” körülbelül 10,4 méter szélesen veti az égboltra kíváncsi tekintetét.

A Hubble a maga hozzávetőlegesen 2,4 méteres tükrével pestiesen szólva a kanyarban sincs.

A GMT nagyobb tükrei fókuszálják majd a csillagok beérkező fényét, amivel az asztronómusok meghatározhatják az űrbéli objektumok távolságát. Az adaptív optika teszi lehetővé, hogy a berendezés még élesebb fényképeket készíthessen az égboltról.

A hőmérséklet- és sűrűségkülönbségek miatt a légkörben rengeteg, a bejövő fény eltorzítására alkalmas „levegőcsomag” jöhet létre. A GMT meghatározott tükreinek finomhangolásával (adaptív optika) ez a hatás kiküszöbölhetővé válik, és így a távcső felbontása és érzékenysége még tovább növelhető.

A GMT ugyanakkor csak rövid ideig marad a világ legnagyobb földi optikai teleszkópja.

Röviddel az eszköz tervezett üzembe helyezése után az értelemszerűen harminc méter átmérőjű Harminc Méteres Távcső (Thirty Meter Telescope) és a Rendkívül Nagy Európai Távcső (European Extremely Large Telescope) is működésbe lép majd. A Rendkívül Nagy Európai Távcső egy 40 méter széles tükörrel igyekszik majd felnőni a nevéhez.

Azért a GMT-t sem csak úgy tessék-lássék húzzák fel az építői! A készítők szerint az eszköz alkalmas lesz az exobolygók légköri összetételének kielemzésére, leránthatja a leplet az első galaxisok kialakulásának mikéntjéről, illetve a sötét anyag természetére és az univerzum sorsára is fényt deríthet.