Megismerhetjük a Mars hangját
A NASA a 2020-ban útnak induló roverével immár a vörös bolygón uralkodó zajok rögzítésére is képes lesz.

A NASA Jet Propulsion Laboratory (Kb. Sugárhajtással Foglalkozó Laboratórium) nevű intézménye bejelentette, hogy a következő marsjáróját kamera mikrofonokkal is felszereli, amelyek a leereszkedést, a landolást és a felszíni műveleteket is rögzíteni fogják.


Amint azt Matthew Wallace, a küldetés projektvezetőjének helyettese a Space.com-nak elmondta, a csapat arra számít, hogy a misszió minden eddiginél is izgalmasabb felvételeket fog hazaküldeni.

Az ejtőernyővel és a rakétameghajtású „égi-daruval” kivitelezett ereszkedés rögzítése korábban soha nem látott minőségű képet kínál majd az egyes marsjárók landolásáról; így a mérnökök jobban megérthetik az ejtőernyők felpuffadásának fizikáját, és a hőpajzsok működését a marsi atmoszférában.

A sikeres „Marsot érés” után a mikrofonnal és a kamerákkal már meg is kezdődik a diagnosztikai munka. A szerkezetek feszülten figyelik a hardverek zörejeit, hogy még vizuális megjelenésük előtt kiszűrjék a meghibásodásokat.

A hang- és lézeradatok szimultán begyűjtéséhez a mikrofonok a lézer SuperCam nevű eszközre, illetve a kerekek hangjának monitorozásához a rover jobb első sarkára lesznek felszerelve.

Wallace azt reméli, hogy ezzel a garnitúrával az árboc búgásán és a kerekek csikorgásán túl talán a marsi szelek hangját, illetve a mikrofon 3-6 méteres hatósugarán belül az összes hangosabb jelenség zaját is megneszelhetjük majd.