Megérkeztek a Samsung telefonok ügyeletes éllovasai
Lekerekített képernyőjükkel, szupererős processzorukkal, íriszszkennerükkel és arcleolvasójukkal a Galaxy S8 és a Galaxy S8+ a technika számos szerelmesét leveszik a lábáról.

A Samsung hivatalosan is lerántotta a leplet Galaxy S8 és Galaxy S8+ nevű csúcstelefonjáról. A készülékek csaknem túlcsordulnak a lenyűgöző újításoktól. De lássuk, melyek is ezek:

Tökéletesen új Infinity kijelző

A Galaxy S8 és a Galaxy S8+ vadonatúj kialakítású, görbített AMOLED kijelzővel örvendezteti meg a vásárlókat. Az előbbi 5,8, az utóbbi pedig 6,2 hüvelykes átmérővel büszkélkedhet. Az Infinity Display-nek titulált képernyő 18:9 képaránnyal és 2960 x 1440 pixeles felbontással rendelkezik. A mobil oldalain „lecsurgó” munkafelület gyakorlatilag uralja az aktuális zászlóshajók elülső oldalát, és így olyan, mintha a felhasználó csupán egy kijelzőt tartana a kezében. Hatalmas újítás, hogy kép a Home gombot praktikusan bekebelezte, amely így mondhatni tökéletesen virtualizálódott.

Élvonalbeli processzor

A Galaxy S8 és a Galaxy S8+ az első androidos okostelefon, amely a Qualcomm legújabb Snapdragon 835 chipsetével szerelve teszi tiszteletét az üzletekben. A világ első, 10 nm-es processzorral ellátott készülékei az elődöknél egyszerre jobb hatékonysággal és magasabb teljesítménnyel szuperálnak. A Samsung mind a két S8-at 4GB RAM-mal és 64GB ultragyors UFS 2.1 belső tárhellyel ruházta fel. Egy microSD kártyaolvasó egységgel könnyen tovább növelhető a kapacitás.

Bixby

A két Galaxy első a Samsung termékek között, amelyek a Bixby-nek hívott felhasználói interfésszel jelennek meg a gyártó palettáján. A modern funkcióval jóformán minden feladat csupán hangvezérléssel is elvégezhető. Ez a tulajdonság külön dedikált gombot kapott a mobilok oldalain. Az asszisztens természetesen érintéses vezérlés mellett is zökkenőmentesen működik. A Bixby interfész előre installált applikációk által támogatott parancsokkal érkezik. A jövőben állítólag még tovább nő a funkcionalitása.

A mobilokon alapból az Android Nougat operációs rendszer fut, amely színes, ám kicsiny ikonokkal, illetve számos testre szabási lehetőséggel igyekszik elkápráztatni a felhasználókat.

Biometrikus szkennerek sokasága

Míg a készülékek hátoldalára ujjlenyomat-leolvasót biggyesztettek a tervezők, még egy arcfelismerő rendszer is helyet kapott a mobilokon, illetve íriszszkenner is „befigyel” rajtuk. A pulzusmérő szintén nem maradhatott le a szerkezetekről.

Továbbfejlesztett elülső és hátsó kamerák

A hátlapi kamera 12 megapixeles maradt, f/1,7-es apertúrával, 1,4 mikrométeres pixelekkel és villámgyors autófókusszal. Előlapi társának felbontása 8 megapixelre nő, itt is marad az f/1,7-es rekeszérték, és ez is kap autófókuszt. Természetesen az S8-ak 4K videó rögzítésére is képesek.

További tudnivalók

Ahogy az a friss Samsung telefonoktól elvárható, mind a kettő IP68-as por- és vízállósági minősítéssel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az eszközök 1,5 méter mélyen akár egy órát is kibírnak (károsodás nélkül). Mind a két eszköz vezeték nélküli töltéssel is képes regenerálódni. A Galaxy S8-ban egy 3000 mAh-s, a nagyobb modellben pedig egy 3500 mAh-s akkumulátor pihen. A standard jack audiocsatlakozást a tervezők továbbra sem száműzték a mobilokról.