hirdetés
hirdetés

ANYmal

Megérkezett a bostoni robokutya ellen(négy)lábasa

A szintén kicsit nyugtalanítóan festő kreatúrát a svájci ETH Zürichi Egyetemen fejlesztették ki.

hirdetés

Világszerte nagy ámulat és kisebb szorongás övezi Spot Minit, a Boston Dynamics kísérteties robokutyáját. Nem csoda hát, hogy a műnégylábú immár versenytársra lelt a maga kategóriájában.

Az ANYmalra keresztelt mesterséges lényt a svájci ETH Zürichi Egyetem robotrendszerekkel foglalkozó laboratóriuma hozta létre. Az ANYmal ízületi rendszerének legújabb frissítése már lehetővé teszi, hogy a Spot Miniéhez hasonló, viszonylagos könnyedséggel nyitogassa az ajtókat. Talán kecsesség tekintetében egy picit azért mégis alulmarad az amerikai versenytársával szemben.

A szemetet mindenesetre eredményesen ki tudja dobni.

Mindez az új, ALMA (Articulated Locomotion and Manipulation) nevű csuklós karjának köszönhető.

ANYmal (Forrás: YouTube)

A tervezők szerint az online mozgástervezési keretrendszer egy hierarchikus optimalizálási algoritmuson alapuló teljes testkontrollal együtt a robot számára lehetővé teszi a lépkedést, az ügetést, a rögzített helyzetű működtetőegység-vezérlést, a reaktív ember-robot-együttműködést és a munka hatékonyságának növelése érdekében a testtartás-optimalizálást is. Az egész rendszer nyomatékának szabályozhatósága miatt a szolgálatkész viselkedés nem áll távol az ANYmaltól, és így a felhasználó egyszerre biztonságos és természetes interakcióba léphet vele.

Egyebek mellett ipari ellenőrzésekhez és felügyelethez lehetne felhasználni a kreatúrát.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés