Megdöbbentő jelenséget tapasztaltak a CERN-nél
A Nagy Hadronütköztetőben megejtett egyik kísérlet eredményei a tudósokat hozzásegíthette a Higgs-bozon és így a világmindenség behatóbb megismeréséhez.

A Higgs-bozon tanulmányozásának egyik legalkalmasabb módszere, ha a szétesésének folyamatát figyelemmel kísérjük. A CERN tudósai minap éppen egy Higgs-bozon megbomlását vizsgálták, amikor észrevették, hogy a részecske az alkotóelemek mindmáig nem tapasztalt kombinációjára hullik szét. Általában a Higgs-bozon viszonylag nehéz részecskékre osztódik, de ezúttal sokkal könnyebb komponensekre, konkrétan müonokra „darabolódott”. A müonok az elemi részecskék második családjába tartoznak.

„Büszkék vagyunk, hogy a Higgs-bozon müonokra való bomlását ilyen érzékenységgel tudtuk megfigyelni, illetve, hogy kísérleti bizonyítékot szereztünk a folyamat létezésére – fogalmazott egy közleményben Roberto Carlin, a CERN szóvivője. – Úgy látszik, a Higgs-bozon képes kölcsönhatásba lépni az elemi részecskék második családjával is. A további kísérletek folyamán beszerzett adatok mindazonáltal a megfigyelések eredményeit még finomítani fogják” – tette hozzá Carlin.